Läs senare

Ge barnen mackor och mjölk – och slipp matkrångel

DebattMellanmålet är en betydelsefull pusselbit när behovet av energi och näring är högt. Men vi måste hjälpas åt att sätta stopp för onödigt krångel och hälsoångest hos unga. Macka och mjölk, det mellis som dominerar på förskolor och fritids, duger fint, skriver dietisten Kajsa Asp Jonson.

26 Okt 2017

Om debattören

Kajsa Asp Jonson, legitimerad dietist, journalist och författare

Mellanmålet är ett välkommet avbrott och ett viktigt tillfälle att fylla på med energi och näring – för att orka med skola och fritidsaktiviteter, för att utvecklas och vara en del av det sociala samspelet.

De senaste åren har vi sett en kreativ trend inom skola och förskola. Kockar och fritidspersonal gör ett fantastiskt jobb och bjuder på raw-foodbollar, smoothies och juicer. Samtidigt bubblar fri från-trenderna och nyttig mat definieras ofta (helt felaktigt) utifrån vad den INTE innehåller. Många som tror att det här med mat och miljö är en enkel sak vill ställa gluten och mjölk i skamvrån, och ser inte vad den helt vanliga maten bidrar med.

Bild: Colourbox

Mjölk och bröd är prisvärt och ger energi, protein och annan viktig näring, och väljer vi svenska, schysst producerade livsmedel är det dessutom mer hållbart ur ett miljöperspektiv. Bröd är ett av de mest klimatsmarta livsmedel som finns, och fibrer och fullkorn har väldigt många samband med god hälsa.

Vuxna skapar normer för barn och tonåringar i vad de väljer att äta, och vad de väljer bort – och matångest går i arv, både från föräldrar och från andra förebilder.

Matångest går i arv, både från föräldrar och från andra förebilder.

Även om det fortfarande oftast behövs intyg för specialkost är det relativt många som tycker att det borde finnas större möjligheter till individuella val. Dock måste vi komma ihåg att resurserna till mat inom skola och förskola är knappa redan idag, och därför är det onödigt att de ska slukas av höga kostnader för specialkost om den inte är medicinskt befogad.

Om LT Debatt

Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Debattera hos oss!

Välkommen att göra din röst hörd i Lärarnas tidning. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.

Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararnastidning.se

Varför krångla till det? Mellanmålet är en möjlighet att bidra till matglädje, variation och pedagogik, men det behöver inte vara särskilt avancerat. Enkla alternativ kan vara väldigt bra. Enligt Livsmedelsverket innehåller macka och mjölk, plus frukt eller grönsak, allt som behövs i ett bra mellis.

Det är viktigt att inte låta trendiga sundhetsideal styra, utan att vi kan känna oss trygga i att barnen får bra mellanmål som ger energi – och bidrar till att de mår bra och tar del av skolan på bästa sätt.

ur Lärarförbundets Magasin