Läs senare

Ger de små stora nyheter

PorträttMaria McShane vill väcka läslust – oavsett språknivå.

av Ola Rennstam
28 sep 2016
28 sep 2016
Ger de små stora nyheter
Maria McShane riskerade hela familjens ekonomi men lyckades till slut få sitt tidningsprojekt finansierat. Foto: Johan Bävman

Idén kom till vid frukostbordet. När Maria McShanes 3,5-åriga dotter, som hade massor med böcker och Bamsetidningar i bokhyllan, krävde att få läsa dagstidningen precis som mamma och pappa gav de henne ett färgglatt reklamblad. I samma stund frågade sig Maria, som jobbat med läs- och språkutveckling i hela sitt yrkesliv, varför det saknades en nyhetstidning för barn. Fem år senare, och utan någon tidigare erfarenhet av tidningsvärlden, har hon lyckats fylla tomrummet. Slutresultatet heter Minibladet och publiceras bland annat på nätet.

— Jag ville skapa en tidning som stimulerade till läsning och nyfikenhet. Barnens nyheter ska vara lika viktiga som världsnyheterna. För mig som lärare i svenska som andraspråk är det en självklarhet att den ska vara till gänglig för alla, oavsett språklig nivå, säger hon.

Maria McShanes mål är att få i gång barnens läsning och skapa regelbundna läsvanor — både hemma och i skolan.

— Det finns massor av skönlitteraturprojekt men jag är övertygad om att det finns andra sätt att jobba med barnens läsning.

I Minibladet förklaras nyheter på ett lättbegripligt sätt, oavsett om de handlar om Brexit eller om en fågel som fått en ny näbb med hjälp av en av 3D-skrivare. Målgruppen är barn mellan tre och tolv år. Det unika är att varje nyhet finns i flera språkliga nivåer med olika mycket innehåll. Dessutom har webbsidan talsyntes — texten kan läsas upp i tre olika hastigheter.

— Det öppnar upp innehållet även för barn som lär sig läsa, barn med särskilda språkliga behov och för nyanlända utrikesfödda barn. På så vis kan alla barn i ett klassrum tillgodogöra sig samma nyhet även om de kommit olika långt i sin läsning, förklarar Maria McShane.

Minibladet kommer också ut i pappersform en dag i veckan i ett antal lokaltidningar runt om i landet. Under hösten har sju nya tidningar tillkommit och fler är på gång efter årsskiftet. Men vägen från idé till färdig produkt har varit långt ifrån spikrak.

— Det har verkligen varit jättetufft de här fem åren, jag har riskerat hela familjens ekonomi. Att få ekonomiskt stöd har varit förskräckligt svårt och flera gånger har jag funderat på vad jag egentligen håller på med, säger hon.

Att utforma konceptet och hitta finansiering tog all hennes lediga tid och för att hinna med fick Maria McShane till slut ta tjänstledigt från sitt lärarjobb. Men i våras kom vändningen — Minibladet tilldelades 1,7 miljoner kronor i innovationsstöd av Post- och Telestyrelsen, pengar som gör att projektet har möjlighet att leva vidare.

Maria McShane har alltid kastat sig in i nya projekt, ibland innan de föregående planerna hunnit förverkligas. Men med Minibladet blev det annorlunda.

— Jag var tvungen att köra så långt det bara gick den här gången, idén var så bra, säger hon.

Personligt

Maria McShane

Ålder: 52.

Familj: Man, dotter och tre bonusbarn.

Bor: Tygelsjö utanför Malmö.

Yrke: Lärare i svenska som andraspråk och läromedelsförfattare.

Största läsupplevelse som barn: Bröderna Lejonhjärta.

Favorittidning: Hinner bara läsa dagstidningar. Starlet som barn.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin