Läs senare

Gnesta landets sämsta skolkommun: ”Vi hamnar i träsket”

SKOLRANKNINGAndelen behöriga lärare ligger kring 60 procent i den lilla Södermanlands-kommunen.
Det är en av de faktorer som placerar Gnesta allra längst ner på listan. Här är årets sämsta skolkommun.

av Emma Olsson
16 okt 2019
16 okt 2019

SE HELA RANKNINGEN SVERIGES BÄSTA SKOLKOMMUN 2019 PÅ LÄRARFÖRBUNDET – KLICKA HÄR!

PÅ PLATS 290. Gnesta kommun hamnar sist av alla på Lärarförbundets årliga skolrankning.

Skogen utgör skolgården på Dansutskolan i Gnesta. Här jobbar läraren Else Andersson i en fjärdeklass. Hon är ordförande i Lärarförbundet Gnesta. I kommunen finns tio kommunala förskolor och tre fristående, fyra grundskolor och en friskola.

Deras huvudman plockar bottenplaceringar i alla kategorier som Lärarförbundet räknar in i sin årliga skolrankning. Andelen utbildade lärare är låg, lärartätheten likaså. Budgeten för 2019 ligger fyra miljoner back.

Else Andersson har varit lärare ungefär lika länge som Dansutskolan funnits. De första eleverna som började första klass här är medelålders nu. Hon tycker att det är svårt att se varför Gnesta skulle vara så mycket sämre på skola än andra kommuner.

SVERIGES BÄSTA SKOLKOMMUN: TOPPEN OCH BOTTEN

Topp 10:
1. Torsby
2. Storfors
3. Kalix
4. Hammarö
5. Båstad
6. Bengtsfors
7. Tranås
8. Älvsbyn
9. Danderyd
10. Hofors

Botten 10:
281. Ale
282. Strömstad
283. Enköping
284. Lekeberg
285. Strängnäs
286. Nynäshamn
287. Haninge
288. Tierp
289. Nordanstig
290. Gnesta

Rolf Jönsson slöjdlärare, och ledamot i Lärarförbundet Gnesta, och Else Andersson, lärare samt ordförande i Lärarförbundet Gnesta.

– Jag tycker inte att det verkar vara så stor skillnad när jag pratar med andra fackligt engagerade. Men vi har inte insyn i budgeten. Är det skolorna som använder för mycket? Är det någon annanstans? Vi vet inte det, säger hon.

Kollegan Rolf Jönsson är slöjdlärare, och ledamot i Lärarförbundet Gnesta.

– Vi har legat lågt under flera år. Vi hamnar i träsket. Det har inte blivit någon förbättring i verksamheten de senaste två åren, säger han.

Han är bekymrad över den höga andelen kollegor som är långtidssjukskrivna. Samtidigt varslar kommunen nära fyrtio resurspersoner, som tagit hand om de barn som har svårt att delta i undervisningen i ett vanligt klassrum. Kommunen kallar det för kompetensväxling, det är en del i att höja resultaten och dra åt svångremmen.

– Man växlar bort outbildade och anställer legitimerade lärare. Vilket är bra, men vi vet samtidigt att två resurspedagogers lön motsvarar vad det kostar att anställa en lärare. Vi blir alltså färre vuxna i skolan, säger han.

Vi skrev att Gnesta ligger i botten på alla de listor som ingår i Lärarförbundets mätning. Det stämmer inte. När det gäller löner placerar kommunen sig högre. Men det gäller inte alla. En nyanställd lärare kan tjäna 10 000 kronor mer i månaden än de mest erfarna lärarna.

– Flera har slutat eftersom de är missnöjda, säger Else Andersson.

I kommunhuset sitter Anna Ekström, utbildningsministerns namne och moderat kommunalråd som leder kommunstyrelsen tillsammans med socialdemokraten Johan Rocklind.

– Det råder lärarbrist och jag tror det är lätt att underskatta betydelsen av närheten till Stockholmsregionen, någonstans måste vi förstå att vi är konkurrensutsatta. Och vi inser också att vi kan inte alltid konkurrera med lön, vi måste också konkurrera med en sjysst arbetsmiljö, säger hon.

Motgiftet är flerlärarsystem, högre löner och pedagogiskt ledarskap. Rektorerna ska leda pedagogiskt. De ska observera i klassrummen och bygga team av engagerade lärare som kan delta i budgetmöten och pedagogisk planering.

– Att rektorer bygger ihop arbetslag av riktigt skickliga lärare. Att skickligheten i klassrummet är avgörande för att barnen ska kunna ta till sig kunskap. Det är ett långsiktigt arbete, inget man förändrar över en natt, säger hon.

Den andra Anna Ekström har lång erfarenhet av att leda inom näringslivet. Och kanske är det därifrån hon har med sig mätbarheten.

Gnestas Anna Ekström.

– Det vi har sagt är att vi ska följa upp kunskapsresultatet närmre, så man vet var eleverna ligger och att man kopplar in resurserna rätt. Men sen framförallt är det att höja andelen behöriga lärare – och där har vi fattat beslut om kompetensväxling, säger Anna Ekström.

– Men det finns redan skickliga lärare i Gnesta. Ska vi få hit skickliga lärare från andra kommuner? Är det oss de ska utbilda? undrar Else Andersson.

Hon tycker att det är andra saker som behöver ske. Högre löner för dem som jobbat länge.
Men också ett klart definierat uppdrag. Vad är det som ingår i läraryrket, vad gör det inte?

– Det är inte en fråga bara för Gnesta, det problemet finns överallt. Och det står i Höken att vi ska jobba med det här, men många kommuner har inte kommit igång med det än. Fast avtalet har funnits i ett år, säger hon.

FAKTA: HELT NYTT RANKNINGSSYSTEM

  • Lärarförbundet har inför årets lista gjort om rejält i poängsystemet. Bland annat har man bytt räknemetod, vilket framöver kommer att göra det lättare för varje kommun att följa sin egen utveckling – oberoende av hur det går för andra. Utöver placeringen får kommunerna även ett individuellt indextal.
  • I årets rankning har man också valt att använda färre kriterier än tidigare, och tagit bort de som påverkas starkt av socioekonomiska faktorer. Kriterierna som plockats bort är genomsnittligt meritvärde i årskurs 9, andelen elever som är godkända i alla ämnen i årskurs 9 samt andelen elever som uppnår grundläggande behörighet för högskolestudier. Förändringarna är så genomgripande att rankningen inte längre går att jämföra med tidigare år.
  • Undersökningen har gjorts tillsammans med statistikföretaget Statisticon och bygger på statistik från Statistiska centralbyrån (SCB), och Skolverket, samt på statistik som är gemensamt framtagen av Lärarförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting SKL.
  • Läs mer om hur rankningen har gjorts här! 
    Källa: Lärarförbundet.

Vilken kommun satsar mest på skolan – och var finns friskaste lärarna? Se rankningen kategori för kategori här!

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin