Läs senare

Gör inga undantag för modersmålet

04 mar 2010

Jag vet att det är Kanelbullens dag den 4 oktober, Mål­tidens dag den 21 oktober och den Internationella kvinnodagen den 8 mars. Men var det någon mer än jag som höll på att missa den Internationella modersmålsdagen den 21 februari?
    Det är Unesco som har tagit initiativ till modersmålsdagen för att säkerställa allas rätt till ett eget språk och för att undvika diskriminering på grund av språket.
    Vid 20 års ålder flyttade jag till Skottland och upptäckte att jag inte kunde använda det engelska språket på samma sätt som mitt svenska modersmål. Jag fann inte ord när jag skulle uttrycka känslor och hamnade i underläge framför allt i mötet med myndighetspersoner. Att kunna uttrycka sig rätt är ett sätt att få inflytande och en fråga om demokrati.

Skolan har allt för länge satt modersmålsundervisningen på undantag utan förmåga att se vilken tillgång modersmålet är för individen och samhället. I det nya förslaget till lärar­utbildning föreslås att även modersmålslärare bör inrymmas i ämneslärarexamen. I den bästa av världar innebär detta att modersmålet skulle kunna få en större roll även i andra ämnen och att modersmålslärarnas hela kompetens tas till vara i vår mångkulturella skola.
    I och med det hoppas jag att modersmålslärarnas spridda undervisningstimmar och den skrubb dit lärarna — och mina engelsktalande söner — blev hänvisade till försvinner en gång för alla.

ur Lärarförbundets Magasin