Läs senare

Göteborgs besked: Tröjförbudet blir kvar

UpproretGöteborgs stad har inga planer på att backa om tröjförbudet, trots att Lärarförbundet anmält kommunen till Arbetsdomstolen.

av Emma Olsson
16 maj 2019
16 maj 2019

I dag lämnade Lärarförbundet in en stämning mot Göteborgs stad till Arbetsdomstolen, eftersom kommunen inte förhandlat med facket innan de införde förbud mot Förskoleupprorets orange tröjor.

– Kommunen tycker inte att vi har med det att göra, eftersom Förskoleupproret är en fristående organisation. Men det är våra medlemmar som drabbas, säger Andrea Meiling, ordförande i Lärarförbundet Göteborg.

Michael Färdig bekräftar:

– Vi bedömde inte att vi behövde ha förhandlingar, det var akut läge. De som hade tröjorna tog av sig dem, och det behövde inte bli allvarliga samtal eller disciplinära åtgärder, säger han.

Michael Färdig.

Förbudet kom till efter att anhöriga, representanter för andra yrkeskårer och verksamhetschefer hört av sig till kommunen och klagat på att personalen bar Förskoleupprorets färger, enligt Michael Färdig.

Hur många som hört av sig kommer han inte ihåg, och han vill inte berätta vilka andra yrkesgrupper som skulle kontaktat kommunen.

– För mig är det viktigt att ha en verksamhet som är opolitisk eller neutral och som inte utsätter andra för oönskade budskap. Det finns andra sätt att föra fram det på, till exempel vid MBL-förhandlingar, säger han.

Men var går gränsen för vad som är ett politiskt budskap?

– Det är en svår fråga. Förskoleupproret vänder sig mot arbetsgivaren, och det är redan en orolig verksamhet. Det är jättebra att få det prövat, inte bara för oss, utan för andra arbetsgivare.

Har ni funderat på att backa vad gäller förbudet?

– Nej, det har vi inte reflekterat över. Vi skulle göra samma bedömning idag.

Klicka på bilden för att komma till alla artiklar om upproret bland lärare 2019.

ur Lärarförbundets Magasin