Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Göteborgs tröjförbud bryter mot yttrandefriheten

UPPRORETGöteborgs förbud mot Förskoleupprorets orangea tröjor bryter mot personalens yttrandefrihet. Det konstaterar Justitieombudsmannen (JO) i sitt beslut i dag.

av Emma Olsson
25 jun 2019
25 jun 2019
Göteborgs tröjförbud bryter mot yttrandefriheten
Den orange tröjan väcker starka känslor i Göteborg. Foto: Per Knutsson och privat

Förra året lämnades två anmälningar in till JO, sedan Göteborgs kommun gått ut med ett förbud mot att personalen bar Förskoleupprorets orange tröja, samt knappar med texten ”Pressat läge”.
Detta på grund av att kommunen ansåg att upproret var en politisk handling och riktade sig mot arbetsgivaren.

– Föräldrar reagerade, förskolechefer reagerade, och andra förskollärare reagerade (på tröjorna, reds anm), säger Michael Färdig, förhandlingschef i Göteborg.

Hur många som hört av sig om tröjorna kan han dock inte säga.

Nu har JO kommit med sitt utlåtande. Där står bland annat:
”Stadens agerande har därmed utgjort en kränkning av personalens grundlagsfästa yttrandefrihet. Jag är kritisk till detta”.

Göteborgs kommuns argument att politiska budskap inte hör hemma i verksamheten får inget gehör, i och med att JO slår fast att budskapen på tröjorna och knapparna inte strider mot någon lag:

”Det finns heller ingen utredning som visar att bärandet av tröjorna och knapparna har haft någon negativ inverkan på verksamheten”, konstaterar JO vidare.

Men vad tänker du kring att JO menar att ni brutit mot yttrandefriheten?

– Det är inget jag kan kommentera.

I maj lämnade Lärarförbundet i Göteborg in en anmälan till Arbetsdomstolen, eftersom de anser att tröjförbudet kommit till utan förhandling med facket. Den utredningen är inte färdig.

ur Lärarförbundets Magasin