Läs senare

Grafer: Bästa skolkommun år för år – kolla din kommun

Kolla din kommuns placering i Bästa skolkommun. Vi har också fört in placeringarna sedan år 2010. Har kommunen förbättrat eller försämrat resultatet, eller ligger den ganska still i rankingen?

av Lotta Holmström
05 okt 2017
05 okt 2017

Det blev ingen överraskning i toppen på kommunrankningen Bästa skolkommun i år heller. För fjärde året i rad toppar skånska Vellinge Lärarförbundets listning. Ofta är det samma kommuner som hamnar i botten respektive toppen av rankningen. Men det händer att kommuner gör stora hopp. En kommun som överraskar i år är Arjeplog som klättrar hela 164 placeringar, mest i år.

Tio kommuner klättrar mer än hundra placeringar. Förutom Arjeplog är det Dals-Ed, Munkfors, Vansbro, Högsby, Orsa, Sjöbo, Robertsfors, Vilhelmina och Åsele.

Sämre gick det för Lessebo, som ligger i botten på årets lista, liksom för Malå, Vindeln och Överkalix som tappar flest placeringar.

I grafen ovan kan du utforska hur det har gått för din kommun i rankingen sedan år 2010.

Bästa skolkommun bygger på 13 olika kriterier som Lärarförbundet har bedömt spelar in för lärares, elevers och skolledares möjligheter att nå framgång.

Kriterierna är:

 1. Resurser till undervisningen.
 2. Utbildade lärare.
 3. Lärartäthet.
 4. Friska lärare.
 5. Lärarlöner.
 6. Kommunen som avtalspart.
 7. Andel barn i förskola.
 8. Betygsresultat, genomsnittligt meritvärde i åk 9.
 9. Betygsresultat i åk 9 i förhållande till förutsättningarna, Likvärdighetsindex.
 10. Andel elever som är godkända i alla ämnen i åk 9.
 11. Andel elever godkända i alla ämnen i förhållande till Likvärdighetsindex.
 12. Andel elever som fullföljer gymnasieutbildningen inom 3 år.
 13. Andel elever som uppnår grundläggande behörighet för högskolestudier.

Fram till år 2016 fanns ett fjortonde kriterium: Övergång till högskolan inom tre år efter avslutad utbildning i gymnasieskolan

Inom respektive kriterium rankas kommunerna från 1 till 290 där placering 1 utgör bästa värde. Den kommun som uppnår lägst sammanlagd poängsumma hamnar i topp i totalrankingen, som är den som visas i grafen här ovan.

Lärarförbundet har valt att ge två kriterier, andel pedagogiskt utbildade lärare respektive lärartäthet, dubbel vikt i sammanräkningen. De motiverar det med att tillgången till kompetenta lärare är den enskilt viktigaste faktorn för skolframgång.

ur Lärarförbundets Magasin