Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Grannskolan ringde — det gav Adrian lyftet

14 okt 2015

Foto: Angelica Zander

Adrian Smith gick ut lärar­utbildningen förra sommaren och fick ett vikariat som engelsklärare på gymnasieskolan i Rudbeck i Sollentuna.

I våras blev han plötsligt kontaktad av närliggande Viktor Rydbergs Gymnasium som ville rekrytera honom. Skolan hade sparat hans ansökan från året innan.

— Jag var frestad att gå dit. Samtidigt trivs jag väldigt bra på Rudbeck, berättar Adrian Smith.

Men erbjudandet från den konkurrerande skolan blev ett bra argument när han under vårterminen skulle prata om sin framtid med rektorn.

— Jag är övertygad om att det ökade pressen. Jag erbjöds en fast tjänst och fick upp lönen med 3 000 kronor.

Karin Flodström i Jönköping gick också ut lärarutbildningen förra året. När hon sökte jobb kallades hon till fem anställningsintervjuer och blev erbjuden tjänst på tre av skolorna.

— Jag visste att jag hade en attraktiv utbildning, säger Karin Flodström, som är lärare i matematik och NO och dessutom har läst svenska som andraspråk.

Karin Flodström fastnade för den mångkulturella Runnerydsskolan i Nässjö. Hon begärde och fick en lön som ligger flera tusen kronor över vanliga ingångslöner.

— Det känns skönt att komma in på en bra lön från början.

En tredje lärare, som vill vara anonym, kom sent in i yrket och tycker att hon släpat efter lönemässigt på sin skola under lång tid. I somras fick hon tips av en kollega om en lärartjänst på en annan skola i kommunen.

— Jag var den enda sökan­de. Och jag förklarade att jag bara tar jobbet om jag får 35 000 kronor. Annars var jag inte beredd att flytta eftersom jag trivdes så bra på min gamla skola, säger hon.

Taktiken gick hem och tack vare jobbytet fick läraren höjd lön med 4 700 kronor (varav 1 500 kronor förklaras av ett annat arbetstidsavtal på den nya skolan).

— Det är det största löne­lyft jag någonsin har fått.

ur Lärarförbundets Magasin