Läs senare

Grönt ljus för orange tröja i Malmö

#PressatlägeFlera kommuner vill förbjuda sina medarbetare att bära Förskoleupprorets kampanjtröja. Men i Malmö är det fritt fram att ha på sig den på jobbet.

av Gustaf Rosensköld
17 maj 2018
17 maj 2018
Striden om rätten att bära kampanjtröjan på jobbet fortsätter. Foto: Andreas Carlsson

Förskoleupprorets kampanjtröja fortsätter att engagera och röra upp känslor. Flera kommuner och enskilda förskolor sätter stopp för t-shirten på arbetstid, däribland Partille kommun, som Lärarnas tidning skrev om förra numret. I förra veckan stod det klart att också Göteborgs stad rekommenderar förskolechefer att inte tillåta tröjorna.

I Malmö resoneras det dock annorlunda. Tillsammans med representanter för Lärarförbundet och Förskoleupproret har staden tagit fram riktlinjer för både affischering och tröjbärande. Medarbetare som har tröjor på sig ”bör vara beredda på att kunna ge bra och korrekta svar på frågor från kolleger, vårdnadshavare och barn om vad upproret handlar om och vilka det riktar sig till”, står det i ett dokument från kommunen.

– Vi som förvaltning välkomnar en debatt om förskolan som skolform och förskolans förutsättningar nationellt. Vi tycker att det saknas, säger Peter Lindberg, tillförordnad förskole­direktör i Malmö stad.

Hur ser du på om anställda riktar kritik även mot Malmö stad när föräldrar kommer och hämtar?

– Jag vill inte ge mig in i den yttrandefrihetsdebatten. Nu har vi tagit ställning som förvaltning, säger Peter Lindberg, som lyfter fram ambitionen att vara en transparent organisation.

Roine Selind, ledamot i Lärarförbundet Malmös avdelningsstyrelse, är nöjd med att ha kommit överens med staden om vad som gäller kring Förskoleupproret.

– Vad vi undviker är att varje förskolechef och fackombud behöver ta diskussionen.

Han ser Förskoleupproret som ett bra sätt att skapa opinion, men menar att frågorna fortsatt bäst drivs genom Lärarförbundet.

– Arbetsgivaren måste ha en motpart, det går inte att diskutera med alla förskollärare en och en.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin