Läs senare

Grundskolechefen: Botkyrka har bra skolor

Björkhaga skola, Storvretsskolan och Grindtorpsskolan har alla tre fått allvarlig kritik från Skolinspektionen. Samtidigt har Botkyrka kommun svårt att anställa behörig personal. Grundskolechefen svarar på kritiken efter att Grindtorpsskolan hotas av böter.

av Emma Olsson
09 maj 2019
09 maj 2019

Grundskolechefen Kenny Fredholm är nöjd med löneläget i kommunen, och med skolorna i stort. Detta trots att kommunen hamnat i hetluften flera gånger på grund av brister inom skolan.

– Skolorna i Botkyrka mår väldigt bra, förutom de som kämpar med bristerna som Skolinspektionen har påvisat, säger han.

Björkhaga skola riskerade böter i augusti 2018, i Storvretskolan har Skolinspektionen klivit in för att styra upp verksamheten, och nu riskerar Grindtorpsskolan en miljon i böter.

– Jag ser inte att vi har problem med skolan, utan vi har tre skolor som jobbar hårt på att komma ut på banan och som är på god väg, säger Kenny Fredholm.

Grindtorpsskolan hamnade i fokus redan 2016, och har inte kommit tillrätta med de problem som finns med bristande studiero och trygghet.

– Det är människor vi jobbar med och människor vi jobbar för och de ska vara överens om vägen framåt. De är det som gör skolan så härligt komplex att arbeta med, säger han.

Satsningen på lärarlöner har givit resultat, kommunen ligger som trea i Lärarförbundets rankning 2018.

Kenny Fredholm, grundskolechef i Botkyrka. Foto: Pressbild..

Ändå är det svårt att rekrytera behörig personal. I Botkyrka har 6 av 10 lärare legitimation.

– Det är något vi jobbar mycket med, att visa upp oss och att det är roliga och välordnade skolor att jobba på, säger Kenny Fredholm.

Till sommaren sjösätter kommunen ett PR-projekt för att locka behörig personal.
Sparkraven på 2,2 procent sticker inte ut särskilt mycket i hans ögon.

– De kommunala intäkterna ökar, men kostnaderna ökar mer. För skolan handlar det om att vi har gjort effektiviseringar på förvaltningen. Än så länge har vi inte behövt röra elevpengen, säger Kenny Fredholm.

ur Lärarförbundets Magasin