Läs senare

”Gud, varför har vi inte tänkt på det innan?”

SkolmatHallå där Eva Daun, rektor på gymnasieskolan S:t Petri i Malmö, som i stort sett fått bort matsvinnet på luncherna.

av Daniel Persson
14 nov 2018
14 nov 2018
Eva Daun, rektor på S:t Petri skola i Malmö. Foto: Freddy Billqvist

Vad är det ni har gjort?

– Vi har tagit bort matavfallspåsarna i matsalen. Jag såg ett inslag på tv från en skola med yngre barn där de gjort så och tänkte att det var otroligt bra. När jag gick till kockarna och berättade om det så sa de att ”gud, varför har vi inte tänkt på det innan?”.

Vad hände då?

– Först blev eleverna paffa och några lämnade sina tallrikar i protest. Men det har gått bättre och bättre och nu har vi i princip ingen som lämnar mat. Den mest populära maten räcker mycket bättre och vi sparar pengar på det här.

Hur mycket matrester kastar ni nu?
 
– Det handlar om runt ett kilo kanske, som mest upp till fem kilo. Det är ingenting på en skola med 840 elever. Innan var svinnet 45-50 kilo om dagen.

Vad tycker eleverna?

– Det fungerar väldigt bra och har gått förvånansvärt smidigt. Kockarna och skolledningen har möten med elevskyddsombud och vi upplever att det finns en mycket stor förståelse. Våra elever är väldigt miljöintresserade, det är ju många ungdomar. Några ville protestera i början, men det har försvunnit.

Hur fungerar det nya systemet?

– Vi har satt ut skedar i byttor så man kan provsmaka all mat och se om man tycker om det innan man tar. Vi uppmanar alla att ta mindre mat åt gången, de som vill ta mer får gå före i kön. När de lämnar tallrikarna så finns ingen matavfallspåse. Det som gör att det fortfarande blir lite avfall är sådant som potatis- och musselskal.

Vad händer om man ändå har mat över man verkligen inte vill äta upp?

– Då får man förklara det för kockarna. Man kan ju plötsligt ha blivit illamående till exempel. Men det har inte blivit något problem, våra elever är nästan vuxna och vet hur man uppför sig.

Det har gått en knapp månad sedan ni tog bort avfallspåsarna, hur har reaktionerna utanför skolan varit?

– Det finns de som är jättearga och skriver att man inte ska tvinga i barn mat. Det är väl en sak om man har små barn, men det här är ju gymnasieelever. Många andra skolor är jätteintresserade, det hör av sig folk från hela Sverige. I morgon får vi besök från Lund och då vill de bland annat besöka matsalen och se hur det funkar där. Jag rekommenderar alla att göra så här, jag förstår inte varför man har stora avfallspåsar, det skickar väldigt konstiga signaler.

ur Lärarförbundets Magasin

Lärarnas tidning frågar

Hej! Får vi ställa en fråga?
Vi undrar om du är: