Läs senare

Gustav Fridolin hoppar av: ”Längtar efter att undervisa”

PolitikUtbildningsminister Gustav Fridolin slutar som språkrör och lämnar rikspolitiken. Han kommer att gå tillbaka till läraryrket.
"Att undervisa är fantastiskt", säger han till Lärarnas tidning.

av Daniel Persson
24 okt 2018
24 okt 2018
Gustav Fridolin, utbildningsminister.

Gustav Fridolin har varit språkrör för Miljöpartiet sedan 2011 och enligt partiets regler skulle han ha kunnat sitta kvar som längst till 2020. Men efter fiaskot i valet avslöjade han på onsdagen i en debattartikel i Aftonbladet att han inte ställer upp till omval på partikongressen i maj nästa år. Till Lärarnas tidning säger Gustav Fridolin att han inte ser beslutet att sluta ett år tidigare som dramatiskt.

Men varför lämnar du rikspolitiken?
– Det känns viktigt att den som tar över efter mig som språkrör får möjligheten att bygga sitt eget lag.

Vad ska du jobba med efter maj nästa år?
– Vi får väl se, jag sitter i riksdagen. Det kan vara så att Miljöpartiet finns med i samtalen om nästa regering och de uppdrag som följer kommer jag att avsluta på ett bra sätt. Men när jag väl slutar så vill jag undervisa, det är fantastiskt att göra det.

Vad med läraryrket saknar du mest?
– När man är politiker hamnar man ofta väldigt långt ifrån de som påverkas av ens beslut. Jag kan se när vi gör bra saker att i förlängningen kommer det här att leda till någonting, men jag är inte där själv när det händer. Att få vara med som lärare i den där situationen när någon överträffar sina egna förväntningar, klarar något som den först trodde var omöjligt – det är få saker i livet som klår det.

Vad gjorde att du valde folkhögskolan som din plats att undervisa på?
– Jag har trivts väldigt bra där, det är ofta en andra chans efter en upplevelse av skolmisslyckanden. Att få vara med och ge den där andra chansen och också möta ungdomar som har så mycket erfarenhet av livet som format dem, inte alltid bara till det positiva, just i ögonblicket där de vill kämpa för att göra något gott av sitt liv, det är väldigt givande.

Vad är du mest stolt över med dina fyra år som utbildningsminister?
– Skolkommissionen, den har lagt grunden för en ny skoldebatt där professionen faktiskt sitter i förarsätet på ett annat sätt. Vägen ligger öppen för att hela skolkommissionens förslag ska bli verklighet och är vi med i förhandlingar om en ny regering så kommer vi att jobba väldigt hårt för att en ny regering ska förbinda sig att genomföra det.

Och ditt största misslyckande som minister?
– Jag har mött många lärare som jobbat med elever som kom som flyktingbarn, inte minst 2015, och att staten inte bättre kunde få systemen att funka, att ge ungdomarna de bästa förutsättningarna att börja sina liv i trygghet, och att man fortfarande inte riktigt klarar det, tycker jag är ett stort samhällsmisslyckande.

När du invigningstalade på lärarkongressen på tisdagen uppmanade du politikerna att inte lägga sig i lärarnas arbete, talade du då av egenintresse som blivande nygammal lärare? 
– Jag har försökt att själv hedra den arbetsfördelningen. Det är lärarna som måste avgöra hur bra undervisning går till, det är inte det vi ska lägga oss i, vi ska ge rum för den kollegiala diskussionen och ge tid att utvecklas som lärare. Sedan är jag alltid lärare i någon mån, även när jag varit minister. Lärare är både yrket och en identitet, den lägger man inte av sig.

Gustav Fridolin har gått folkhögskollärarlinjen på Linköpings universitet och jobbade också på folkhögskola i fyra år innan han återvände till politiken 2010.

Han har varit utbildningsminister i den rödgröna regeringen sedan 2014, då han var en av dem som för första gången tog MP till regeringsställning. Riksdagsvalet i september blev däremot ett fiasko för partiet som backade till 4,4 procent av rösterna jämfört med 6,9 procent i förra valet.

ur Lärarförbundets Magasin