Läs senare

Gustav Fridolin (MP) vill höja lärarlönerna

Staten bör skjuta till pengar för att få upp lärarlönerna. Det sa Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin i sitt sommartal och bjöd in lärarfacken till samtal.

20 Jun 2011

För att få upp lärarlönerna och öka lärartätheten behöver kommunerna mer statliga pengar till skolan. Det anser miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, som sommartalade i Vittsjö utanför Hässleholm.
Förslaget om mer resurser kommer att ingå i höstens budgetförslag. Inför detta bjuder partiet in lärarfacken och kommunföreträdare till diskussioner om hur pengarna ska användas.
– Vissa kommuner har problem och kan inte höja lärarlönerna och samtidigt genomföra reformer. Vi ska diskutera hur pengarna kan hamna rätt. Det ska märkas i lärarrummen att Sverige går bra, säger Gustav Fridolin till nyhetsbyrån TT.

Utspelet välkomnas av lärarfacken.
– Det är en viktig signal att Miljöpartiet vill att staten ökar sitt ansvar för att höja lärarnas löner. Tillsammans med Anders Borg, Socialdemokraterna och Jan Björklund öppnar det för de blocköverskridande samtal som vi har efterlyst i många år, kommenterar ordförande Eva-Lis Sirén på Lärarförbundets webbplats.

ur Lärarförbundets Magasin