Läs senare

Gymnasieministern öppen för hårdare betygskontroll

Gymnasieminister Anna Ekström (S) utesluter inte att knyta betygen ännu hårdare till de nationella proven som ett sätt att få stopp på betygsinflationen.
– Det finns fördelar, men också uppenbara nackdelar med det, säger Anna Ekström.

26 okt 2016
Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister.

Med anledning av SVT:s Uppdrag granskning tänker gymnasieminister Anna Ekström kalla upp Skolinspektionen för att säkerställa att tillsynen av betygssättningen går korrekt till.

– Jag tänker diskutera med Skolinspektionen hur de ser på sin uppgift att utöva tillsyn när det gäller betygssättning, säger Anna Ekström som till alldeles nyligen var myndighetschef för Skolverket.

Många lärare känner sig pressade av sina chefer att sätta högre betyg än vad de själva anser är rätt och riktigt. Det förekommer också att rektorer går in och ändrar i betygen bakom ryggen på ansvarig lärare, visar Uppdrag Granskning.

En viktig förklaring till betygsinflationen är att skolledningar – både i fristående och kommunala skolor – vill ha nöjda elever och föräldrar, och är beredda att tumma på regelverken för att uppfylla önskemålen. Annars är risken att familjerna väljer en annan skola.

– Att en rektor för en dialog med sina lärare angående betygen är inte fel. Tvärtom. Men rektorn får ju inte på ett otillbörligt sätt påverka betygen. Det förekommer säkert, men den outtalade pressen att sätta höga betyg bidrar nog mer till den betygsinflation vi har, än den uttalade, säger Christian Lundahl, professor i pedagogik vid Örebro universitet, vars forskning är inriktad på betyg, till TT.

Gymnasieminister Anna Ekström håller med om att det finns en betygsinflation.

–Det beror lite på hur man definierar begreppet, men vi vet att betygen går upp något samtidigt som resultaten i internationella undersökningar går ner, vilket gör att man kan prata om en betygsinflation.

Vad är orsaken?

– Med tanke på att vi har det system vi har så finns ett marknadstryck där eleverna riskerar att ses som kunder och där inte lärandet alltid hamnar i centrum, vilket jag tycker är olyckligt.

Den myndighet som ska se till att betygssättningen går rätt till är Skolinspektionen. Och Skolinspektionen anser inte att den brister i tillsynen.

– Under en treårscykel inspekterar vi landets alla skolor och då är betygssättningen med, framför allt om vi fått signaler om att den inte fungerar som den ska, säger Marie Axelsson, rättschef på Skolinspektionen.

Relaterad läsning

ur Lärarförbundets Magasin