Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Hallå där …

… Mona Nilsson, sektionsordförande för Kommunal i Växjö, som lobbat i 13 år för att förskolepersonalen ska få arbetskläder av kommunen.

23 okt 2013

Samtidigt har det nu kommit fram att Växjös gymnasieförvaltning köpt in ”representationskavajer” för 41.000 kronor. Hur reagerade du när du hörde det?

– Jag tycker att det är ynkligt. Gymnasieförvaltningen är en fattig förvaltning. De anställda har behövt ta allt mer ansvar för att hålla kostnaderna nere. Men nu var det ju plötsligt ett annat ljud i skällan.

Ni har lobbat i 13 år för att förskolepersonalen ska få arbetskläder av kommunen. Varför har det gått så trögt?

– För att det är kvinnor som arbetar i den här sektorn. Hade det varit en mansdominerad bransch hade det här varit ordnat för längesedan. Våra medlemmar behöver kläder. De är ute hela dagarna och då måste det vara riktiga kläder om de ska hålla. Förskolepersonal behöver ordentliga regnkläder, bra skor och varma vinterjackor.

Växjöpolitikernas kavajer kostar 2050 kr styck. Hur hade du klätt förskolans personal för de pengarna?

– Ett regnställ och en vårjacka hade det nog räckt till. Ett ordentligt regnställ kostar 1000 kronor, ett bra par Gore-Tex kängor ligger på 1200 konor.

Hur tänker ni gå vidare?

– Vi har varit i kontakt med kommunen, men har inte fått någon respons. Tillsammans med Lärarförbundet har vi lagt in ett yrkande för att få ta del av försäkringspremier som återbetalats till kommunen ifrån AFA. Det är pengar som tillhör våra medlemmar. Så det finns egentligen pengar till inköp och vi kommer fortsätta arbeta för att våra medlemmar ska få sina kläder.

ur Lärarförbundets Magasin