Läs senare

Hallå där! Cristhine Hellsten Kerslow…

VAL 2018...högstadielärare i SO som tillsammans med mellanstadieläraren Lillemor Marlowe har startat facebookgruppen Lärarupproret.

av Karin Lindgren
09 aug 2018
09 aug 2018

Varför då?

– Vi vill försöka påverka politikerna inför valet. Vi fick idén i en annan facebookgrupp när vi diskuterade den negativa synen på läraryrket och det faktum att så många engagerade lärare funderar på att sluta, trots att de egentligen tycker att de har ett roligt jobb.

– Syftet med gruppen är inte att gnälla utan att identifiera viktiga frågeställningar och komma med konstruktiva förslag.

Vad har Lärarupproret pratat om hittills?

Cristhine Hellsten Kerslow, högstadielärare.

– Arbetsbördan. Många lärare jobbar 45 timmar och mer därtill men hinner ändå bara beta av det viktigaste. Det är mycket för alla i skolan och både lärare och elever går in i väggen. Även den fysiska arbetsmiljön diskuteras – mögel, bristfällig ventilation, dåliga arbetsplatser.

Skolan har rasat till sjunde plats på listan över väljarnas viktigaste valfrågor, enligt en färsk mätning som Demoskop har gjort åt Expressen. Ett tecken på att gruppen behövs?

– Ja, det pratas alldeles för lite om skolan, hela den politiska diskussionen har handlat om invandring.

Har du redan nu något budskap till de politiska partierna?

– De förmedlar ingen framtidstro eller alternativ vision för en bättre skola – trots att de är medvetna om lärarnas arbetsbörda. De försöker lösa problemen med olika lärarlönesatsningar som splittrar kåren och gör att alla får jobba ännu mer.

– Naturligtvis är det viktigt lönerna åker upp men det kan inte vara det enda som prioriteras om fler ska vilja bli lärare och befintliga lärare orka vara kvar till pension. Vi behöver hinna för- och efterarbeta och prata med varandra också.

I skrivande stund, en månad efter start, har Lärarupproret fått över 1800 medlemmar. Vilket är målet?

– Förskoleupproret har över 30 000. Då kan man börja snacka om att ha en verklig påverkan. Vi vill bli minst lika många.

Vad gör du nu, förutom att lägga till nya medlemmar?

– Sitter hemma och jobbar. Jag börjar egentligen på måndag men planerar och rättar inlämningsuppgifter som jag inte hann med före sommaren eftersom det var så mycket. Jag får avsluta och betygsätta de kurserna den här terminen istället.

ur Lärarförbundets Magasin