Läs senare

Hon fick 15.000 i bonus för att ha hittat en lärare

RekryteringHallå där, Melinda Johansson, förskollärare på Norrbygården i Borås och en av hittills tre personer som fått 15.000 kronor i hittelön för att ha värvat en behörig lärare till Borås stad.

av Daniel Persson
18 sep 2018
18 sep 2018
Melinda Johansson. Foto: Privat.

Var det svårt att hitta någon att rekrytera?
– Ja, det är svårt att hitta förskollärare till Borås stad och det är mycket på grund av lönerna. Jag själv har tänkt att jag jobbar här något år och sedan kanske jag flyttar till Göteborg, det är många som går i de tankarna.

Hur gjorde du för att övertyga den som tog jobbet till slut?
– Jag pratade med en som hade i tankarna att söka sig till Bollebygd och sa att det finns en jättefin förskola i Borås, en som jag tycker är väldigt bra. Det är en duktig förskollärare. Hon valde att söka dit och tog det jobbet.

Villkoret för bonusen är att den rekryterade stannar minst ett år, har du varit nervös för att hon skulle sluta innan dess?
– Nej, hon trivs så bra där så jag var inte jättenervös.

Vad behöver mer göras för att lösa lärarbristen?
– Det är lönerna i första hand, det är vad jag hör från folk runt omkring mig.

Hur är arbetsmiljön och belastningen på personalen?
– Det är för stora barngrupper, för lite utbildad personal. Det är de två stora problemen. Belastningen blir stor om man är ensam förskollärare i ett arbetslag. Man utbildar sig för att jobba tillsammans med andra och då vill man kunna bolla tankar med andra på samma nivå som en själv.

”Hitta en lärare”

I februari förra året lanserade Borås stad sin kampanj ”Hitta en lärare” som en del i handlingsplanen för skolområdet. Medarbetare i staden kan få 15.000 kronor i rekryteringsbonus om de värvar behöriga förskollärare, lärare, eller fritidspedagoger till staden. Förutsättningen är att den värvade får en tillsvidaretjänst och blir kvar i minst ett år. 43 lärare har anställts och 3 bonusar har betalats ut hittills.
Källa: Borås stad

ur Lärarförbundets Magasin