Läs senare

Årets lärare i fritidshem: Mattias Henriksson

fritidshemMattias Henriksson på Hillerstorpsskolans fritidshem i Gnosjö tar med barnen till lokala föreningar och arbetsplatser. Nu får han utmärkelsen Årets lärare i fritidshem.

av Sara Djurberg
22 nov 2019
22 nov 2019
Mattias Henriksson från Gnosjö får Lärarförbundets pris Årets lärare i fritidshem 2019. Foto: Michael Karlsson

Lärarförbundet delar varje år ut ett pris till en lärare i fritidshem som är engagerad och driver utvecklingsarbete. Motiveringen till årets vinnare lyder att han ”tar med eleverna på spännande möten med organisationer och arbetsplatser för att förankra fritidshemmets verksamhet i närsamhället, och göra världen större för eleverna”.

– Det känns fantastiskt att uppmärksammas för sitt arbete, givetvis! säger Mattias Henriksson.

Han tycker att fritids ska vara roligt och optimistiskt, och uppmuntrar eleverna till att ta egna initiativ i verksamheten.

– Vi vuxna och barnen blir en grupp. Nu har vi skickat brev, som barnen skrivit själva, till en massa hockeyklubbar och fått svar från 20. Barnen får del av att världen blir större, och det blir roligare att gå till jobbet för oss lärare i fritidshem.

Mattias Henriksson anser att det är viktigt att involvera föräldrarna.

– Utan deras engagemang hade vi inte kunnat besöka arbetsplatser och föreningar.

Priset, där 5 000 kronor ingår, delas ut i dag 22 november på Fritidshemmens rikskonferens i Malmö. Läs mer om Hillerstorpsskolans fritidshem i reportaget ”Gäster hos verkligheten”.

ur Lärarförbundets Magasin