Läs senare

Han är här — mot näthat

PorträttJacob Möllstam står upp för samtalsklimatet i sociala medier.

av Maria Lannvik Duregård
08 jun 2017
08 jun 2017
Jakob Möllstam är lärare på Jonsereds skola. Fritiden ägnar han bland annat åt att administrera nätverket #jagärhär. Foto: Andreas Carlsson

I skolan pratar han med eleverna om näthat på Youtube. På fritiden peppar han vuxna att motverka hat och rasism i sociala medier genom nätverket #jagärhär.

Jag vill diskutera med dem som har helt andra åsikter.

— Det offentliga rummet är vårt vardagsrum. Det får inte vara en norm att det är okej att uttrycka sig hatiskt och rasistiskt där, säger läraren Jacob Möllstam i luren på ivrig göteborgska.

Tillsammans med 72 000 andra i Facebook-gruppen #jagärhär fyller Jacob Möllstam kommentarsfält på Facebook med nyanser och förståelse, humor och värme. Den tysta majoriteten är inte längre tyst. Ofta får de tillmälet PK-vänster, men medlemmarna i gruppen kommer från alla politiska läger — utom kanske SD. Gemensamt är att de tröttnat på det hårda kommentarsklimatet.

Personligt

Jacob Möllstam

Ålder: 30 år.

Gör: Låg- och mellanstadielärare på Jonsereds skola, Partille. Utvecklingsledare för Partille Makerspace.

Familj: Singel.

Bor: Göteborg.

Fritiden: Odlar, brygger (framför allt öl), tränar.

— Jag förstår inte när det blev dåligt att vara politiskt korrekt. Men nu tar vi tillbaka begreppet, säger han.

Han är också en av gruppens administratörer. Med gott humör tipsar han medlemmarna om hatfyllda trådar och påminner om att alltid uppträda respektfullt.

Jacob Möllstam kom med i Facebook-gruppen av en slump, blev tidigt inbjuden när gruppen startade för ett år sedan. Men det var lätt och självklart att tacka ja när han fick frågan om att bli administratör. Han gillar tanken på ett samhälle där man kan skapa en dialog även mellan polariserade grupper.

— Jag vill själv diskutera med människor som har helt andra åsikter än jag.

Jacob Möllstam verkar gilla människor. Han är inte bara låg- och mellanstadielärare och ideell ungdomsledare för internationella barnbyar. Han twittrar, driver bloggen Killfröken och har snart spelat in det hundrade avsnittet av podden Skolsverige tillsammans med gymnasieläraren Karin Berg. Som förresten också är administratör för #jagärhär. En ren slump att de båda blev tillfrågade, påstår han. Men är det en tillfällighet att de båda är lärare?

— Nej, det är kanske naturligt, eftersom man har värdegrundsuppdraget så aktuellt. Alla lärare borde väl vara vana vid att jobba med antirasism och att bemöta hat i någon form.

De egna eleverna går i fyran och femman och är lite för unga för att engagera sig i #jagärhär. Men Jacob Möllstam pratar mycket med dem om rasism och det näthat de möter, på de plattformar där de finns.

— Jag vill bygga förståelse och lära dem att stå upp för andra kulturer.

Vuxna har mycket att lära av barn och ungdomar, tycker han. Eleverna förstår direkt att det som händer på nätet är en förlängning av det som händer ”i köttet”, livet utanför, och att man inte kan bete sig hur som helst. Men de vuxna har inte fattat det än.

— Vi vuxna behöver komma i kapp, och i #jagärhär kan vi göra det tillsammans. Det är egentligen allmänbildning.

Och det ger resultat. Om man bemöter människor med någon sorts grundrespekt så får man det tillbaka, menar han. Dagen innan vår intervju hamnade han i en diskussion med ett par män som uttryckte sig hårt och sexistiskt om en feministisk konstinstallation.

— Vi hade en bra diskussion om vad som var poängen och syftet med kvinnornas performance, på ett sätt som var bortom att förlöjliga eller att hata.

ur Lärarförbundets Magasin