Läs senare

Han får lektionen att rocka

Tomas Lindberg hittar inspiration i death metal till lärarjobbet

07 nov 2014
Han får lektionen att rocka
Tomas Lindberg vill i första hand vara lärare i skolan – rock­musiken i »At the Gates« hör till fritiden. Foto: Andreas Carlsson

Idag har klass 5A pratat om vikingatiden. Det ledde hastigt in på kolonisering av världen och frågan om det finns någon koppling till dagens invandring.

— Jag gillar att fånga folk — det brinner jag för, säger Tomas Lindberg, mellanstadie­lärare på Ramsdalsskolan i Göteborg.

Trots att det är torsdag börjar Tomas Lindbergs helg nu. Så har det varit hela hösten, eftersom han tagit tjänstledigt och gått ned på 66 procent. Övrig tid ägnar han åt death metal-bandet »At the Gates«, som gör comeback med ett album efter 19 år utan ny musik.

— Att vara aktiv, fånga upp, känna efter och styra en grupp — det har jag fördel av i klassrummet från min musikkarriär, säger han.

Han jobbar på en typisk skola i Göteborgs förorter, i detta fall Kortedala. På klassrummets bakre vägg hänger färgglada stora kuvert med elevernas teckningar. Namnen berättar att i den här klassen finns barn från hela världen.

Mellan åren 1991—95 gav bandet »At the Gates« ut fyra album med Tomas Lindberg på sång. Bandets musik inspirerade först lokala hårdrocksband i Göteborg, sedan band över hela världen. De turnerade flitigt, men slitningar inom gruppen gjorde att »At the Gates« har splittrats och återförenats flera gånger.

Så småningom flyttade Tomas Lindberg från Göteborg till Västervik, där han försökte försörja sig som frilansmusiker. Det gick knaggligt. Han började i stället vikariera som elevassistent och fritidspedagog på en skola och träffade elever som gav honom förtroende och respekt. Elever han nådde fram till och kunde lära saker. Det var så pass givande att han bestämde sig för att söka lärarutbildningen som han gick ut 2010. Samtidigt har de fyra albumen fortsatt att göra medlemmarna i »At the Gates« till berömdheter. Något som märks när han är ny på jobbet.

— Första veckan på nytt jobb så märker man deras nyfikenhet. Då sätter jag på en video på Youtube så att vi får det överstökat. »Här ser ni att vad magistern gör på fritiden.« Sedan får jag snabbt en lärare—elev-relation. Och mina kolleger märker att i skolan vill jag vara lärare, och de har full förståelse för det.

Det är inte bara musiklivet som ger ­honom fördelar som lärare — det fungerar även tvärtom. Tiden som lärare har gjort honom mer reflektiv och analyserande.

— I stället för låsta situationer, som det ofta blev tidigare när vi tyckte olika i bandet, så kan vi i lugn och ro skriva riff tills alla är nöjda. Det har jag fått med mig från framför allt lärarutbildningen.

Han känner samma kreativitet i musiken som i lektionsplaneringen, och jämför Lgr 11 med »At the Gates« sound — båda två bildar ramar som han inte kan gå ur, vilket gör utmaningen så mycket roligare.

— Just detta, att det ska vara en skola för alla och att vårt uppdrag är att skolan ska vara kompensatorisk — det är extremt viktigt här i förorterna. Att se till att mina elever har samma chans som jag hade som växte upp i Billdal, en liten finare förort, det är den stora kicken.


Fotnot: Musikstilen death metal är ilsken, snabb (eller dramatiskt långsam) med tunga gitarriff. Melodierna är ofta intrikata och texterna har mörka teman som död och våld. (Från Wikipedia)

Personligt
Tomas Lindberg

ÅLDER 42.

GÖR 4—9-lärare inom SO, samt bild och engelska

AKTUELL Sjunger i »At the Gates«, som släpper ett nytt album efter 19 år.

ÖVRIGT Pratar hellre om svenska skolan än om death metal och »At the Gates«.

Lyssna på At the Gates

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin