Läs senare

Han hyllade lärare på Nobelfesten

Hallå där Carl-Henrik Heldin, ordförande för Nobelstiftelsen och professor i molekylär cellbiologi, som i sitt tal på Nobelfesten sa att ”skolan är viktigare än någonsin”.

av Niklas Arevik
13 dec 2017
13 dec 2017

Varför är den det?

– Skolan har alltid varit viktig, men dess betydelse ökar när allt fler yrken kräver utbildning och det inte längre finns några enkla jobb. Dessutom har skolan försummats under de senaste 30 åren.

På vilket sätt?

– Det fanns en period inom svensk pedagogik då det saknades en seriös attityd till vetenskap, och det inte ansågs så viktigt med kunskaper, eftersom eleverna kunde googla. Den perioden är förbi, men den tar tid att reparera.

Du sa att man i talet om källkritik inte får glömma vikten av kunskaper. Finns det någon motsättning?

– Inte så länge man kan göra två saker samtidigt. Visst måste man vara kritisk, men samtidigt krävs ett mått av baskunskaper för att inte vara lättledd.

Pristagarna lyfter ofta fram gamla lärare som avgörande för sina framgångar. Har du själv haft en sådan?

– Jag gick i den svenska skolan när den var som allra bäst, mellan 1959 och 1971, så jag hade utmärkta lärare hela vägen.

Har du något du skulle vilja säga till Sveriges lärare?

– Keep up the good work, ni förtjänar all respekt. Jag skulle även vilja vädja till föräldrar att respektera lärarnas yrkeskunnande, eftersom så inte alltid är fallet.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin