Läs senare

Han leder uppropet som tusentals lärare skrivit på

I dag lämnar gymnasieläraren Philip Dante i Malmö över sitt löneupprop till politikerna. Ett löneupprop som tusentals lärare har skrivit under.

09 maj 2012

– Jag har bara varit en gnista, som har fått fyr på en väldigt frustrerad lärarkår, säger han.

Philip Dante är gymnasielärare i idrott och historia vid Malmö borgarskola. Han startade löneuppropet med krav på 10 000 kronor mer i lön till lärarna tidigare under våren.

– Jag brinner för att vara lärare. Men jag vill inte fortsätta vara bitter för att jag inte blir respekterad för den utbildning jag har och det ansvar jag tar varje dag. Jag vill ta fajten för våra löner och samla Sveriges alla lärare i den kampen oavsett fackförbund, säger han.

Lärarnas Riksförbund har hakat på uppropet och förbundets distrikt har hjälpt till med de lokala namninsamlingarna. Även Lärarförbundet har ställt sig bakom Philip Dantes upprop.

– I går hade vi fått in 15 000 namnunderskrifter. Och då var det fortfarande många underskrifter kvar att räkna, berättar han.

I dag överlämnas namnunderskrifterna till lokala politiker över hela landet. Philip Dante kommer att leda en lärardemonstration i Malmö och lämna över namnlistor till Malmös politiker.

– Jag har fått en överväldigande respons från lärare över hela landet. De säger: "Äntligen händer det något!"

Vad tror du om de pågående löneförhandlingarna?

– Det måste leda till högre löner. Många lärare har sagt till mig att om inte de här löneförhandlingarna leder till någonting så lämnar de facket.

Krävs det strejk för att få igenom lönekraven?

– Det kan definitivt bli nödvändigt.

ur Lärarförbundets Magasin