Läs senare

Här är arbetsgivarens drömlärare

TopplistaEn behörig lärare som är pedagogisk, flexibel och positiv. Det verkar vara arbetsgivarens dröm, enligt en genomgång av vilka egenskaper som är mest efterfrågade i platsannonser.

av Daniel Persson
06 mar 2019
06 mar 2019

Orden utbildning, examen eller lärarlegitimation förekommer i 48,3 procent av platsannonserna om lärarjobb. En stor minskning jämfört med förra året, då siffran var 77 procent. Det är söktjänsten utbildning.se som har gått igenom 1.998 platsannonser för lärare i grundskola och gymnasiet och listat vilka kompetenser och egenskaper som nämns oftast.

Ingegärd Salmose, rektor i Kungsbacka och förste vice ordförande i Lärarförbundet Skolledare, är förvånad över att kravet på legitimation försvunnit från så många annonser.

–  Det tycker jag är mycket konstigt. Man kan ju inte anställa någon tills vidare om de inte är behöriga, säger hon.

Lärarlegitimation är fortfarande det som toppar listan över vad som efterfrågas. På andra plats kommer ”pedagogisk”, sedan flexibel, positiv och samarbetsvillig.

– Det är inte de orden som jag väljer först. Jag skulle nog skriva ”erfaren” först. Relationsbyggare är också viktigt. Just nu gäller det i och för sig framför allt att få tag i någon som är utbildad lärare. Det är väldigt många skolor som slåss om de som är utbildade, säger Ingegärd Salmose.

Att läraren ska vara erfaren har ingen hög prioritet hos den genomsnittlige arbetsgivaren, i alla fall inte räknat i hur ofta ordet nämns i annonserna. Däremot är egenskaper som ”flexibel” och ”samarbetsvillig” hetare nu än i fjol. Att läraren ska vara initiativtagande ses inte som lika intressant i år och den egenskapen faller ut från listan. Önskan om kompetens i sociala medier har blivit vanligare, men det tar sig inte in på topplistan än.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin