Läs senare

Här är Lärarförbundets nya styrelse

Lärarförbundet leds av en helt ny topptrio de kommande fyra åren, med Johanna Jaara Åstrand i spetsen. Här är alla ledamöter i den nya styrelsen.

27 nov 2014
Här är Lärarförbundets nya styrelse
Lärarförbundets nya styrelse. Se faktaruta till höger för namn och mer info om varje person. Foto: Kristina Sahlén

Foto: Lotta Holmström
— Jag är glad och stolt över det förtroende jag har fått från kongressen. Det känns omtumlande och också spännande. Jag är verkligen taggad att ta mig an ordföranderollen, säger Johanna Jaara Åstrand.När nomineringarna fastställdes under kongressens första dag stod det klart att två personer skulle göra upp om att bli ny ordförande för Lärarförbundet efter Eva-Lis Sirén. Valberedningens kandidat Johanna Jaara Åstrand från Örnsköldsvik utmanades av Sandra Wahlström från Linköping.

I omröstningen fick Johan­na Jaara Åstrand 194 röster och Sandra Wahlström 60.

Maria Rönn valdes programenligt till förste vice ordföran­de, men i valet till andra vice ordförande blev det en liten skräll. Valberedningen hade förordat att Inger Maurin skulle fortsätta på den posten, men kongressen valde i stället Robert Fahlgren till andre vice ordförande.

Johanna Jaara Åstrand och Robert Fahlgren har varit leda­möter i förbundsstyrelsen sedan 2004 och Maria Rönn valdes in 2010. Så även om de är nya på sina positioner är de väl förtrogna med styrelse­arbetet.

— Vi är inte nya inför varandra eller inför frågorna vi diskuterar. Det är mycket att sätta sig in i men det kommer vi att klara. Vi blir en stark trio, säger Johanna Jaara Åstrand.

Efter det att Inger Maurin blivit bortröstad från presidiet meddelade hon att hon inte ville bli ledamot i styrelsen. Valberedningen lade då till ­Mikael Forsberg som före­slagen ledamot.

Valberedningens förslag gick igenom med ett undantag. Eva Frank fick förtroendet av kongressen att fortsätta som ledamot på Annica Carlsons bekostnad.

Kongressen fick en känslomässig avslutning när först de avgående styrelseledamöterna och sedan de två avgående vice ordförande Inger Maurin och Ann-Charlotte Eriksson avtackades.

En och annan tår skymtade när Eva-Lis Sirén efter 13 år som ordförande lämnade över en stafettpinne till Johanna Jaara Åstrand.

— Med den här kommer vi inte bara att gå långt. Vi kommer att springa långt, sa Johanna Jaara Åstrand när hon höll upp pinnen från scenen i kongressalen.

Och för Johanna Jaara Åstrand blir det ingen ro och vila den närmaste tiden.

— Vi står inför en enorm lärar­brist som vi måste mota på alla sätt. Det handlar om höjda lärarlöner, minskad arbets­belastning och rätten för lärare att ge det stöd som eleverna behöver.

— Det är frågor som hålls levan­de varje dag, säger hon.

Lärarförbundets styrelse

1. Marina Hägg, 37, grundskollärare, Malmö.
2. Sara Sundström, 36, grundskollärare, Arjeplog.
3. Elisabet Mossberg, 49, grundskollärare, Göteborg.
4. Sandra Wahlström, 42, grundskollärare, Linköping.
5. Per Hellström, 60, grundskollärare, Kumla.
6. Johan Törnroth, 43, grundskollärare, Stockholm.
7. Mikael Forsberg, 48, lärare på högskolan, Gävle.
8. Line Isaksson, 40, fritidspedagog, Nässjö.
9. Eva Frank, 58, grundskollärare, Östersund.
10. Robert Fahlgren, 44, grundskollärare, Skellefteå. 2:e vice ordförande.
11. Pia Rizell, 47, förskollärare, Örebro.
12. Sandra Axelsson, 34, förskollärare, Borlänge.
13. Marie Wall Almquist, 56, lärare i kulturskola, Malmö.
14. Maria Rönn, 36, gymnasielärare, Trelleborg. 1:e vice ordförande.
15. Johanna Jaara Åstrand, 40, grundskollärare, Örnsköldsvik. Ordförande.
16. Anna-Mia Nilsson, 51, förskollärare, Göteborg.
17. Angelika Molander, 52, grundskollärare, Mölndal.

ur Lärarförbundets Magasin