Läs senare

Här får förskollärare 33 000 kronor

14 okt 2015

Den som tar jobb som förskollärare i Botkyrka i heta Stockholmsregionen kan den här hösten få en bra bit över 30 000 kronor.

— Vi har jättebrist på förskollärare och det pressar upp lönerna. Nu är det marknaden som styr, säger Anders Öberg, vice ordförande i Lärarför­bundet i Botkyrka.

Botkyrka ligger mellan Stockholm och Södertälje, med flera grannkommuner inom bekvämt pendlings­avstånd. Här är andelen utbildade förskollärare på de kommunala förskolorna lägst i landet, bara 21 procent jämfört med rikssnittet 46 procent.

Och i våras var antalet lediga förskollärartjänster 50 procent fler än samma tid året innan.

— Konkurrensen om förskollärarna är stenhård här runtomkring. Den som byter arbetsplats och tar jobb i en grannkommun en pendeltågsstation bort kan höja lönen med fyrsiffriga belopp, berättar Anders Öberg.

Genomsnittslönen för förskollärare i hela landet är 27 462 kronor, enligt den senaste statistiken från ­november 2014. I Botkyrka är snittlönen betydligt högre: 29 443 kronor.

— Men vi vet att flera förskollärare som har kommit nya till kommunen under året har fått löner på 33 000 kronor, säger Anders Öberg.

Fråga

Från när vill du sätta betyg på eleverna?

ur Lärarförbundets Magasin