Läs senare

Har lärare rätt till snabbare vård än andra?

DebattNu erbjuds alla medlemmar i Lärarförbundet att teckna privat sjukvårdsförsäkring och slippa köa till specialistläkare och operation. Ska vi bara tänka på oss själva? Är inte Lärarförbundet för allas rätt till likvärdig sjukvård, undrar Karin Paulsen.

Om debattören

Foto: Ove Hallin

Karin Paulsen

pensionerad förskollärare, Stockholm

I Lund i slutet på 60-talet blev jag socialist för jag tänkte att alla skulle ha rätt att äta och bo och jobba och ha fri skola och sjukvård. På 70-talet ville jag bli socialarbetare, det var fint då, men som förskollärare kunde jag jobba för dessa rättigheter även internationellt. På dagis gladde vi oss alla (inklusive barnen) åt att tillsammans äga både dagis, parker, bibliotek och tåg!

Illustration: Colourbox

På en resa i Latinamerika mötte jag många sjuka och fattiga människor, ibland satt någon sjuk och grät uppgivet. Det var en svår upplevelse att inte kunna säga till den människan att gå till doktorn. Så hade jag ju gjort hemma i Sverige. Jag skänkte vårt välfärdssystem många tacksamma tankar. Skatt har jag aldrig haft problem med att betala, den går ju till vård och skola.

När arbetsgivaren/kommunen sedan ville spara på allt bemöttes alla argument från facket (vi som jobbade och hade utbildning) om hur förskolan skulle bli bättre, med att allt berodde på vilken barngrupp och vilken situation det handlade om och att vi skulle lösa allt från fall till fall.

Lärarförbundet var senare än många andra fackförbund men till slut bestämde sig även de för individuell lönesättning – vi kunde helst förhandla själva också! Hur skulle de fackliga företrädarna annars hinna med?

Sen försvann Arbetslivsinstitutet (som försökte hålla reda på om arbetsförhållandena var rimliga)!

I slutet på 90-talet kom den stora ”härdsmältan” som doktorn som sjukskrev mig för utmattningsdepression sa. För stora barngrupper, folk bröt ihop, typ.

Vid 67 blev jag fattigpensionär.

Om LT Debatt

Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Debattera hos oss!

Välkommen att göra din röst hörd i Lärarnas tidning. Vi efterlyser debattinlägg om såväl skolpolitik som lärarnära professionsfrågor.

Skriv max 3 000 tecken, underteckna med namn, titel och gärna bostadsort. Mejla till debatt@lararnastidning.se

Av bara farten är jag fortfarande med i Lärarförbundet, mest för att jag har mina försäkringar där. Nu läser jag att: ”från januari kan vi erbjuda dig en helt ny försäkring… komplement som snabbt… ger dig privat vård … slippa vänta på behandling om olyckan är framme.”

Nya individuella lösningar alltså. Gå före i kön bara!

Och jag som trott att Lärarförbundet arbetar för allas lika värde, typ allas rätt till likvärdig sjukvård.

Dessutom vill jag ha bort vinster i skola vård och omsorg! I likhet med majoriteten av Sveriges befolkning.

Vad tycker Lärarförbundet om detta?

ur Lärarförbundets Magasin