Läs senare

Hej, mitt namn är utmattning

DebattSara Dynesius som tog lärarexamen 2017 och gick in i väggen året efter ger här en personlig beskrivning av utmattningssyndrom. ”Jag är en osynlig sjukdom som finns i ditt inre”, inleder hon och fortätter:

29 maj 2019

Om debattören:

Sara Dynesius

Nyligen examinerad lärare

Jag har valt dig och jag kan påverka dig en lång tid framöver, kanske största delen av ditt yrkesliv. Minns du när du hade orken och glädjen att göra allt på en gång? Glöm det för nu är jag här! Jag fängslar dig i ditt inre, som i ett fängelse sitter du fast. Hur gärna du än vill ta dig ut så kan du inte. När du tappar ord, det är jag som är framme och pratar, jag har tagit orden ifrån dig. När du håller i pennan och inte kan forma bokstäverna och glömt hur orden stavas, då är det jag som skriver.

Förmågan att läsa, även den tar jag ifrån dig. Kvar lämnar jag dig ensam fastän jag är hos dig. Jag kommer göra dig så ensam, för jag kommer vilja ha dig för mig själv. Jag kan få dig att inte vilja gå ut genom dörren. Ingen musik kommer du vilja höra, inte heller kommer du vilja prata med någon.

Trött, det har du aldrig innan vetat vad det innebär, inte innan du träffade mig. Sova, önskar du att du kunde men trots att du prövar den ena tabletten efter den andra, kommer det inte att fungera och om jag låter dig få sova kommer mardrömmarna vara så hemska så du önskar du vore vaken. Mardrömmar kommer följa med dig i dagar och du kommer få svårt att skilja dem ifrån verkligheten.

Du kommer skämmas för mig och när någon frågar om mig, kommer du ljuga.

Du kommer göra allt för att bli av med mig, för jag kommer att vara svår att acceptera. Du kommer skämmas för mig och när någon frågar om mig, kommer du ljuga. Du kommer säga att allt är bra, att jag inte är där, ibland kommer du hoppas att ingen frågar och ibland kommer du önska att alla frågade. Du kommer skämmas över mig för jag kommer ta ifrån dig din förmåga att kunna jobba.

Illustration: Maria Raymondsdotter

Dina drömmar och planer kommer du få lägga på hyllan för hoppet kommer jag ta ifrån dig. Allt du tidigare tyckte var roligt att göra kommer nu bli jobbigt för glädjen är liten, den tar jag och i stället ger jag dig det du inte vill ha, ständig trötthet. Du kommer tro att du behöver glasögon för jag kommer göra din syn suddig. Jag kommer göra dig likgiltig, och dina vänner och familj kommer kanske säga att du ska blicka framåt och vara positiv, försök du bara, vad du än gör, så blir du inte av med mig förrän jag är villig att lämna dig.

Du kommer att koppla ur ringklockan för du kommer inte klara av ljud, när jag är som mest framme kommer du be vänner att prata tystare eller helst inte säga något alls. Du kommer gå in i mataffären för att direkt gå ut med vagnen tom, ännu en dag med ett tomt kylskåp, för du kommer inte klara av människor, torgskräck kommer jag att ge dig. Jag kommer ge dig ilska, en ilska du aldrig tidigare har sett, du kommer vilja slå någon och känslan kommer ge dig ångest. Du kommer att förneka mig, säga att jag inte finns. Du kan neka bäst du vill men jag är här för att stanna.

Du kommer önska att du vore normal, precis som alla andra, du kan önska bäst du vill men jag kommer ändå göra dig till min. Jag kommer styra över dig, fastän du kämpar och gör allt för att slita dig loss, så kommer jag hålla dig i ett järngrepp. Dina vänner kommer säga att du inte är dig lik, du kommer förlora en del, för jag kommer ta dem ifrån dig. Jag kommer göra så de inte förstår. Du kommer gråta i timmar, försök ha kul nu. Mitt namn är utmattning och jag är här för att stanna så länge jag vill och behöver. Jag kommer inte se till dina behov, bara mina.

ur Lärarförbundets Magasin