Läs senare

Hennes tack till lärare har lästs av 60 000

Hallå där, Andrea Wallenberg, bloggare på Familjebloggen, som skrivit ett uppmärksammat blogginlägg med rubriken ”Tack för att ni finns!" för att uppmärksamma alla goda insatser inom förskola, skola och fritidshem.

10 jan 2014

Foto: PrivatVarför skrev du inlägget?

– Det var helt spontant, jag satt på kvällen och funderade på morgondagens skolstart. Det är så lätt att vi föräldrar tycker att vi tackat ordentligt efter en termin, med en julblomma. Men precis som blomman behöver vatten så behöver ju alla ”vattnas” regelbundet så att man inte vissnar. Det glömmer vi alla allt som oftast, tror jag. Jag tänkte att det skulle vara kul att ge en pepp inför terminsstarten.

Över 60 000 har läst inlägget, och många förskollärare och lärare har kommenterat det och tackar dig och är rörda över att få positiv uppmärksamhet. Vad tänker du om reaktionerna?

– Jag blev förvånad, det var oväntat. En lärare skrev att hon ska spara mitt inlägg och läsa det en av de där dagarna då hon behöver uppmuntran lite extra. Det är roligt att ha skrivit något som någon blir glad av och att texten kan komma till användning vid fler tillfällen.

Tror du att lärare är extra svältfödda på positiv feedback?

– Egentligen inte, jag tror att människor är det över lag. Det är lättare att tycka till när vi reagerar mot något än när vi är nöjda. Det gäller även i relationer och i uppfostran av våra barn. Vi borde bli bättre på att ta för vana att tacka för det positiva, till exempel att man som förälder tackar för en bra vecka och säger att barnen verkar ha haft det roligt.

Utdrag ur blogginlägget:

”Ni kommer få mail och telefonsamtal av upprörda föräldrar, oförstående föräldrar, ledsna föräldrar och arga föräldrar. Förlåt oss för att vi glömmer att ringa eller säga när vi är jätteglada och supernöjda.

Ni kommer sitta i kläm mellan en tom pengasäck och elevers och föräldrars önskemål, krav och faktiska behov. Ni kommer skickas mellan högre ort och kollegor med både positiva och negativa rapporter. Vi vet att ni vill våra barns bästa.

Varje månad kommer ni öppna era lönekuvert och kanske undra; är det tacken? Vi håller alla tummar för en rejäl statushöjning för alla yrkesroller inom barnomsorgen, med hopp om att den även ska bli synlig i era framtida lönekuvert.”

Läs hela inlägget här.

ur Lärarförbundets Magasin