Läs senare

Het matbloggare trivs bäst i Frysen

PorträttPrisbelönta Zeina Mourtada har fått smak för undervisning på Fryshusets grundskola i Husby.

av Lenita Jällhage
01 Dec 2017
01 Dec 2017
Zeina Mourtada inspirerar till matlagning i Elevens val. Foto: Marc Femenia

— Glöm inte att tvätta händerna och instagramma. Nu kör vi!

Zeina Mourtada far omkring som ett yrväder i klassrummet på Fryshusets grundskola i Stockholmsförorten Husby. Ena sekunden tar hon matbilder till Instagram — andra sekunden diskuterar hon kryddsättningen av färsen med eleverna.

De gör fyllda vegetariska enchilladas med egenblandad tacokrydda. I receptet på tavlan står inga mått på kryddor. Zeina Mourtada vill lära eleverna att lita på sitt smaksinne.

— Krydda efter smak. Ni känner er fram.

Jag vill få osäkra elever att våga ta plats, inte minst flickor som bär slöja som jag.

För ett och ett halvt år sedan fick hon som prisbelönt matbloggare för ”Zeinas kitchen” frågan av kollegan Gustav Jonsson från matbloggen ”Jävligt gott” om hon ville hålla i skolans ”passionsämne” matlagning i Elevens val på Fryshusets grundskola.

— Spontant tänkte jag — nej. Jag hade fullt upp med matblogg, egen matkasse, event och mycket annat. Jag hade svårt att se mig som lärare.

Men när hon förstod att elevens val innebar friare tyglar att inspirera ungdomarna i matlagning valde hon att testa.

— Nu prioriterar jag detta framför allt annat.

Personligt

Zeina Mourtada

Aktuell: Undervisar i matlagning på Fryshusets Grundskola Västra i Stockholm.

Uppväxt: Föddes i Sierra Leone efter att föräldrarna flytt från Libanon. Efter fyra år fortsatte de till Sverige.

Ålder: 35 år.

Familj: Gift och har tre barn, 4 år, 6 år och 12 år.

Fritiden: Umgås med barnen eller läser i någon av sina 250 kokböcker.

Under en och en halv timme, två dagar i veckan, lagar hon mat med ett tiotal killar och tjejer från sjuan till nian. Hon väver in teorin som en naturlig del i matlagningen. Eleverna arbetar tillsammans och bidrar med det de vill för att färdigställa maträtten. Hennes mission är att eleverna ska känna respekt för mat, för varandra och sig själva — och vara stolta över maten de skapar.

— Våra gemensamma erfarenheter planerar vi att samla i en kokbok som andra elever eller barnfamiljer kan ha nytta av.

Under lektionen peppar hon eleverna att filma och fotografera sitt arbete för att dela med sig på sociala medier.

— Jag vill få osäkra elever att våga ta plats, inte minst flickor som bär slöja som jag. Och att de ska känna att man kan vara tjej, tuff och äga även om man brottas mot fördomar.

Killarna vill också se förändringar.

– Jag vill ändra på normen att kvinnor ska stå i köket. När jag blir äldre ska mina barn lära sig av mig i köket, säger Taleb Alasdi i 9:an.

Zeina Mourtada har på några år gått från att vara en okänd trebarnsmamma i Sollentuna till en av Sveriges mest kända matbloggare. Fram till september 2014 hade hon varken blogg, Instagram eller Facebook. Däremot hade hon ett passionerat förhållande till mat, precis som sina föräldrar och syskon.

— Jag fattade helt enkelt inte vad folk höll på med på sociala medier. Vem skulle intressera sig för vad jag åt?

En äldre syster övertalade henne att gå med i en matlagningsgrupp på nätet.

— Jag la ut ett recept på färskost och fick massor av feedback. Det var härligt! Varför hade jag inte gjort detta förut!

Året efter blev hon utsedd till Sveriges bästa matbloggare. I dag har hon även facebookgruppen ”Mat&Bak — Recept från hela världen” med 45 400 medlemmar och ett Instagramkonto som följs av 65 400 personer.

– När allt detta startade så var jag tvungen att lägga mina komvuxstudier på hyllan, men vad gör det när jag får arbeta med det jag brinner för.

ur Lärarförbundets Magasin