Läs senare

Hjärtan hjälp att vara schyst

För att stödja elevernas sociala utveckling har Karlbergs skola i Stockholm sex sociala mål. I alla klassrum sitter sex hjärtan i olika färger med rubriken för varje mål.
— Det är lätt hänt att skolans värdegrundsarbete bara hamnar på ett papper i en pärm, men eftersom våra sociala mål sitter på väggen blir de levande och konkreta, säger Annika Johansson, lärare i årskurs 1.

20 Nov 2012

De sociala målen handlar om att man ska uppträda så att alla mår bra, skapa arbetsro, vara ärlig och berömmande, lyssna på den som pratar och om att ta hand om miljön.Om något händer som har relevans för elevernas sociala utveckling kopplar Annika Johansson direkt ihop det med det hjärta som passar.

— Barnen har verkligen tagit det här till sig, det här är viktigt för dem. De säger ofta »nu gjorde du som det står på det blåa hjärtat« eller »nu tränade vi på det röda hjärtat«.

Det är inte bara barnen som behöver träna på hur man uppför sig. Annika Johansson berättar om när hon filmade sin pumpaodling på landet och hur hennes hund helt plötsligt ställde sig att kissa på en av pumporna.

— Jag svor till ordenligt och det kom ju med på filmen. När jag visade filmen för barnen kunde vi prata om att även vuxna kan göra fel. Hur man uppträder socialt är något man kan behöva öva på hela livet. 

ur Lärarförbundets Magasin