Läs senare

Hög tid att lyssna på professionen

av Örjan Björklund
16 aug 2018
16 aug 2018
Örjan Björklund
Chefredaktör

Medan vi flämtat efter andan under sommarens värmebölja har höstterminen smugit sig på oss. Men även hösten lär blir het: lärarnas låsta avtalsrörelse går mot sitt avgörande. Valet närmar sig. Därefter väntar Lärarförbundets kongress.

För mig är detta tredje höststarten här. Januari 2016 började jag på Lärarförbundet och Lärarnas tidning. Jag kom till en tidningsavdelning med 37 journalister fördelade på fyra redaktioner, som tillsammans gjorde elva uppskattade och prisbelönta tidningar (från i höst har vi gjort neddragningar av besparingsskäl och både antalet anställda och tidningar är nu klart färre). Inte visste jag då att förbundet trots denna stora utgivning inte hade några djupare kunskaper om journalistik och publicistik.

Det är kanske inte så konstigt och inte heller helt ovanligt bland tidningsägande fackförbund. Lärarförbundet vet allt om arbetsrätt, försäkringsfrågor och annat som är det viktigaste för ett fack och dess medlemmar. Men den som ger ut tidningar behöver ha koll på vad journalistik är, hur den funkar och varför. Eller så får man lyssna och lita på dem som har det.

Hur man ska uppfylla sitt uppdrag bör vara beslut för dem som har yrkeskunnandet.

I våras beslutade förbundet att tidningsavdelningen och kommunikationsavdelningen ska slås ihop. Även det ska ske under hösten. Men även om kommunikation och journalistik för den oinsatte kan tyckas lika är det två helt olika storheter. Den första syftar till att få ut budskap som gagnar organisationen och dess ledning och tonar ner tillkortakommanden och problem. Den andra har som uppgift att gagna organisationen, medlemmarna och interndemokratin genom att kritiskt granska, även ledning och eventuella problem. Båda är  viktiga, men de är som olja och vatten – de kan inte blandas. Försöker man är risken att det varken blir det ena eller det andra.

Om förbundet ska ha några tidningar, hur många, ekonomiska ramar och uppdrag  – det är självklara beslut för en ägare. Men hur tidningarna ska organisera sig och praktiskt arbeta för att uppfylla sitt uppdrag är beslut för dem som har yrkeskunnandet. Än är det inte för sent, men det är precis som i skolan: det är hög tid att lyssna på professionen.

ur Lärarförbundets Magasin

Lärarnas tidning frågar

Hej! Får vi ställa en fråga?
Vi undrar om du är: