Läs senare

Hög tid nominera ombud till kongressen

Kongress 2018För första gången kan du som medlem nominera vem som ska bli ombud på Lärarförbundets kongress. Men det är bråttom. Senast tisdagen den 31 oktober ska nomineringen vara inne.

av Stefan Helte
27 Okt 2017
27 Okt 2017

Fram till den förra kongressen 2014 kunde medlemmarna i Lärarförbundet varken nominera eller välja ombud till kongressen. Då var det ett indirekt och ganska krångligt förfarande, där lokalavdelningarna nominerade kandidater och valkretsar, som ungefär motsvarade länen, valde ombuden.

Men inför 2018 års kongress kan alltså vilken medlem som helst i Lärarförbundet nominera vem som bör bli kongresshttps://www.lararforbundet.se/artikelsidor/dags-att-nomineraombud. Ombuden kommer sedan att väljas direkt av medlemmarna på avdelningarnas årsmöten under februari-mars nästa år.

– Avsikten är att föra besluten närmare medlemmarna. Det är de som ska avgöra vilka som ska vara deras representanter i de nationella organen, säger ombudsman Eva Vollmer, som ansvarar för nomineringsförfarandet.

I förra veckan hade det kommit in 1.500 nomineringar.

– Men vi vet att det brukar bli en anstormning av nomineringar när slutdatumet närmar sig.

Hur gör jag om jag tycker att någon är så duktig att hen borde bli ombud kongressen?

– Du loggar in på Lärarförbundets webbplats. Där finns det information om hur valet går till och en länk till ett nomineringsformulär. Och tänk på att den som du nominerar måste vara tillfrågad, säger Eva Vollmer.

Nomineringsförfarandet gäller inte bara till Lärarförbundets kongress i oktober 2018, utan även till skolledarmötet och förbundsrådet. Skolledarmötet är Lärarförbundet Skolledares högsta beslutande organ. Förbundsrådet är rådgivande till förbundsstyrelsen och kan ta beslut mellan kongresserna, om till exempel medlemsavgiften.

ur Lärarförbundets Magasin