Läs senare

Höjd avgift på engelska universitet

27 jan 2004

Tisdagen den 27 januari 2004 beslöt det engelska underhuset, med knapp majoritet, att höja avgifterna för universitetsstudier. Beslutet innebär att engelska och walesiska universitet har möjlighet att höja sina avgifter till maximalt 3.000 pund per elev och år, cirka 40.000 svenska kronor.

I genomsnitt kommer de brittiska studenterna att få betala tre gånger så höga avgifter som förut. Själva betalningen kommer dock inte att påbörjas förrän efter examen, då de kommit ut i arbetslivet.
Beslutet blottade en spricka inom labourpartiet – 72 av partiets medlemmar röstade emot medan 19 avstod.

Universities UK, den brittiska rektorskonferensen, välkomnar reformen som enligt deras mening kan ge universitet och högskolor en säkrare finansiell grund för framtiden. Studenternas företrädare är förbittrade och talar om ett svek från regeringens sida som kommer att få politiska konsekvenser. Den ledande organisationen för universitetslärare, AUT, vänder sig också mot beslutet.

De nya avgifterna planeras börja gälla om två år och en utvärdering blir aktuell 2009. Skottland omfattas inte av förslaget då de har ett självständigt utbildningssystem.

/Källa: Internationellt om högskolan, Högskoleverket

ur Lärarförbundets Magasin