Läs senare

Hon är årets lärare

Årets bästa lärare hyllades på Lärargalan och heter Hanna Orrling.
– Att få växa den metern jag gjorde på galan önskar jag att alla lärare kan få uppleva, säger hon.

30 aug 2016

Foto: Gertrud SvensénApplådåskorna dånade när det nyinstiftade Lärarskapspriset gick till Hanna Orrling, lärare på ProCivitas Privata Gymnasium i Helsingborg. Sammanlagt 700 gymnasielärare hade nominerats till priset, som delades ut på måndagskvällen vid Lärargalan på nöjespalatset Nalen i Stockholm

– Det var otroligt häftigt att få vara en del av detta. När jag lyssnade på vad alla sa hoppades jag att alla lärare sträckte lite extra på sig. Det finns så fantastiskt många inspirerande kolleger, säger Hanna Orrling.

Hon är utbildad lärare i biologi och naturkunskap och undervisar för närvarande i biologi.

Vilka egenskaper tycker du själv är viktiga hos en lärare?

– Kunskaper i ämnet är a och o – du måste veta vad du lär ut. Du måste ha ett engagemang och när du som jag tycker att naturvetenskap är det häftigaste som finns är det klart att det lyser igenom.

Hon framhåller också vikten av lyhördhet och att kunna anpassa undervisningen. Olika pedagogiska grepp fungerar olika bra i olika klasser.

Förutom äran belönades Hanna Orrling med ett diplom, 50000 kronor och en resa till Kroatien. Men främst värdesätter hon sina elevers motiveringar till att hon skulle få priset.

– Att få läsa det eleverna har skrivit om mig var otroligt rörande, ett erkännande och ett bevis på att det jag försöker åstadkomma också når fram.

Utöver årets lärare utsågs också bland annat ”Årets lärare språkpriset” och ”Årets lärare inom digitalisering”. Jury består av representanter för Liber, Lärarförbundet och några leverantörer av digitala läromedel och utrustning. Pedagogikforskaren Astrid Pettersson har också varit med och tagit fram vinnarna.

Lärargalan är ett initiativ av Beata Kull, som för ett par år sedan själv var elev på Viktor Rydbergs gymnasium i Stockholm. Idén fick hon under ett utbytesår i USA, där hon slogs av att lärarna hade hög status och att både lever och föräldrar såg upp till dem på ett annat sätt än hon var van vid från Sverige. Med galan och prisutdelningen vill Beata Kull bidra till att höja lärarnas status i Sverige.  

ur Lärarförbundets Magasin