Läs senare

Hon får årets svensklärarpris

Hallå där Therese Linnér, grundskollärare vid Bäckaslövskolan i Växjö, som tillsammans med Maria Green och Agneta Nyström utsetts till Årets svensklärare av Svenska Akademien.

29 maj 2015

Foto: PrivatVisste du om att du var nominerad?

– Nej, det kom som en fullständig överraskning. Det känns helt fantastiskt!

Vad är det du gör som de vill uppmärksamma?

– Jag jobbar väldigt medvetet med strategier för att skiva och läsa. Genom att göra eleverna medvetna om strategierna blir de ägare av sin egen utveckling och det väcker ett väldigt intresse hos barnen.

Vad brinner du särskilt för i svenskämnet?

– Att vi ska ha ett gemensamt språk. Jag har ett språkutvecklande arbetssätt och arbetar utifrån autentiska situationer.

Kan du ge något exempel på det?

– Ja, i geografin läste vi texter om miljöfrågor och pratade om dem. Sedan fick eleverna skriva ner vad de lärt sig om ekologiska fotavtryck och diskutera två och två. Vi gjorde en lista med ämnesspecifika ord. Efter det fick de välja om de ville skriva en argumenterande eller en förklarande text om ämnet, samt vad den skulle ha för mottagare. Det kunde vara lokaltidningen eller vår blogg, till exempel. Då sätter sig kunskapen. Skrivandet, läsandet och kunskaperna ligger tätt tillsammans.

Vad ska du använda prispengarna på 50 000 kronor till?

– Någonting tillsammans med familjen. Mitt engagemang tar mycket tid, och det är ju från familjen den tas, så nu ska vi hitta på något tillsammans. Sen lär det förmodligen bli en och annan bok också.

ur Lärarförbundets Magasin