Läs senare

Hon får första Göran Hägg-stipendiet

Hallå där …
… Christel Göransson, förstelärare och lågstadielärare på Valhallaskolan i Oskarström, som nyligen fått det nyinstiftade Göran Hägg-stipendiet på 29.717 kronor, för betydelsefulla insatser för att väcka barns och ungas språk- och litteraturintresse.

20 Maj 2016

Hur väcker du barnens litteraturintresse?

En av mina bästa metoder är högläsning. Då går man in i litteraturens värld tillsammans. Jag som jobbar i ett socioekonomiskt tuffare område tycker att det är viktigt att vi samlas kring några berättelser, att vi får gemensamma referenser. Sedan är det väldigt viktigt att vara en bra förebild.

På vilket sätt blir du en förebild?

De får märka att jag är intresserad. Jag stannar ofta upp och ställer frågor, vill höra deras tolkning av berättelsen. Jag skapar en dynamik där alla får lyssna på varandra. Gör man det kan man få ett härligt klimat. Vi bygger något tillsammans.

Barn lär sig så olika, hur möter du det?

Man får ha en stor verktygslåda med många olika metoder. Jag fick vara med att ta fram Läslyftets första modul, och fick träffa flera forskare under den processen. Det gav mig ännu fler strategier och tankar som jag förmedlat vidare.

Vad läser du själv?

På somrarna kopplar jag av med en rad deckare. Under året blir det mycket facklitteratur om läsutveckling och liknande. 

Christel Göranssons tre boktips för högläsning
  1. Häxorna av Roald Dahl. 
  2. Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren.
  3. Edward Tulanes fantastiska resa av Kate DiCamillo.

Göran Hägg-stipendiet

  • Författaren och docenten i litteraturvetenskap Göran Hägg (1947–2015) var en entusiastisk läsfrämjare och bidrog med kunskaper och idéer till Läsrörelsen, där han ingick i Läsrådet.
  • För de gåvor som kom in till Läsrörelsen – 29 717 kronor – instiftades Göran Hägg-stipendiet som tilldelas en lärare som gjort en betydelsefull insats för att väcka barns och ungas intresse för språk och litteratur

ur Lärarförbundets Magasin