Läs senare

Hon prisas för nytänkande lärarinsats

LÄRARPRISJenny Söderhjelm Larsson blir den första läraren att tilldelas Berättarministeriets utmärkelse Pennsvärdet.

av Gustaf Rosensköld
03 maj 2018
03 maj 2018

Utmärkelsen delas ut till en lärare som ”på ett nyskapande sätt främjar elevernas språkutveckling och kreativitet”. Bakom priset står stiftelsen Berättarministeriet.

Jenny Söderhjelm Larsson arbetar som lärare i svenska och svenska som andraspråk på Östbergaskolan i Älvjö i södra Stockholm. Hon tilldelas Pennsvärdet bland annat för ”sin uppfinningsrikedom, drivkraft och förmåga att bjuda in sina elever och kollegor till ett livslångt lärande”.

Foto: Kate Gabor
Jenny Söderhjelm Larsson. Foto: Kate Gabor

– Det känns underbart och oerhört hedrande, jag är väldigt stolt. Jag ser det som en möjlighet att få förmedla kärleken jag känner till jobbet. Det är ett hantverk att få ihop alla delar som ryms i ett ämne och det är det som är så härligt. Genom att vara representant för Pennsvärdet vill jag förmedla hur kul det är att vara lärare, säger Jenny Söderhjelm Larsson i en kommentar.

Pennsvärdet delas ut av statsminister Stefan Löfven under en ceremoni på Observatoriemuseet i Stockholm den 9 maj.

Juryns motivering

”Jenny Söderhjelm Larsson imponerar med sin uppfinningsrikedom, drivkraft och förmåga att bjuda in sina elever och kollegor till ett livslångt lärande. Genom att kombinera ledarskap, frihet och kreativitet har hon skapat en språkutvecklande miljö i hela skolan som kommer alla till gagn, såväl barn som vuxna. Hon utmanar och inspirerar sina elever till att upptäcka och utveckla sitt språk och hitta glädje i dess komplexitet. Jenny är en sann förebild som värnar om varje barns individuella engagemang och på så sätt lyfter hela klassrummet.”

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin