Läs senare

Humanistiska programmet fortsätter minska

Allt färre elever väljer humanistiska programmet på gymnasiet. Samhällsprogrammet är fortfarande störst, men ekonomiprogrammet ökar mest.

05 mar 2015

Minskningen av antalet elever som går humanistiska programmet fortsätter, visar statistik från Skolverket. Sedan läsåret 2011/12 har humanistiska programmet minskat med 31 procent. Programmet är det minsta av de nationella programmen och finns framförallt i de större städerna.

Även yrkesprogrammens popularitet sjunker.

– Jag är orolig för humanistiska programmet och flera yrkesprogram. Program som minskar riskerar att läggas ner, med minskande tillgång till utbildningsplatser på orten och färre studerande som följd. Vi riskerar både mindre likvärdig tillgång till utbildning och i vissa fall brist på utbildad arbetskraft, säger Anna Ekström, generaldirektör på Skolverket, i ett uttalande.

Antal elever på ekonomiprogrammet ökar med åtta procent jämfört med förra året. Under de senaste tre åren har programmet ökat med 23 procent och det är det tredje största.  

Samhällsvetenskapsprogrammet är fortfarande störst av de nationella programmen. Där går 57.700 elever, vilket kan jämföras med 2.500 humanister. Totalt går 323.700 elever i gymnasieskolan läsåret 2014/15.

Länk till statistiken på antal elever på gymnasiet. Där finns även statistik på skolenhetsnivå liksom på kommun- och riksnivå.

ur Lärarförbundets Magasin