Läs senare

Hur mycket är legget värt?

Fråga facketHär kan du ställa frågor om jobbet som lärare. Det kan handla om lön, arbetstider, arbetsmiljö, pensioner, föräldraförsäkring. Eller något helt annat.
Mejla din fråga till jobbfragan@lararnastidning.se. Du kan förstås vara anonym om du vill.

av Stefan Helte
16 dec 2016
16 dec 2016

Jag har jobbat som obehörig lärare i många år, men har nu skaffat min lärarexamen och är lovad en löneökning. Min chef erbjöd mig höjd lön med 2 000 kronor. Men jag tycker att det är för lite och har krävt mer. Har jag rätt i det? Hur mycket bör min lön höjas egentligen?
”Lärare med examen”

Svar: Lärares löner sätts individuellt och vad som är ”rätt lön” kan alltid diskuteras. Lönen varierar mellan olika regioner och befattningar och beror bland annat på efterfrågan på lärare.

– Att gå ifrån att vara obehörig till legitimerad lärare ska självklart ge högre lön. Hur mycket högre är svårt att säga. Här är kunskap om det lokala löneläget till stor hjälp, säger Ulla Persson, ombudsman och löneexpert på Lärarförbundet.

Hon rekommenderar dig att börja med att kolla lönestatistiken på Lärar­förbundets webbplats. Kom ihåg att statistiken ofta är något år gammal och visar lönenivåer som inte speglar dagens marknadsläge för lärare.

Därefter kan du kontakta ­lokalavdelningen. Avdelningen kan ge aktuell statistik över olika lärargruppers löneläge i just din region.

– Tänk också på att det i dag är brist på legitimerade lärare. En annan möjlighet att få upp din lön kan därför vara att söka ett nytt jobb, säger Ulla Persson.

ur Lärarförbundets Magasin