Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Hur mycket tid har du som förstelärare?

19 feb 2014
Hur mycket tid har du som förstelärare?
Jessica Hübinette Bild: Björn Wanhatalo

Jessica Hübinette, 37
Förstelärare Åbyskolan i Gamleby, Västerviks kommun.
Åk 7—9, svenska och engelska.

– Ingen tid är avsatt för detta. Vi har vår ordinarie arbetstid så detta gör jag utöver. Jag kan inte ange exakt hur många timmar det blir.

– Västerviks kommun har valt att lägga fokus på förstelärarnas arbete med formativ bedömning, men det tycker jag är något som ändå genomsyrar mitt arbete hela tiden. Det är alltså inte så att jag tänker: »okej, nu kopplar jag bort lärar-Jessica och kopplar in förste­lärar-Jessica«.

– Möjligen lägger jag ner lite mer tid på att läsa litteratur och delta i möten och diskussioner, men det tycker jag inte alls är särskilt arbetsamt, snarare utvecklande. Jag ser det som fortbildning.

Varför ansökte du om förstelärartjänst?

– Jag tyckte att det här med formativ bedömning, som Västerviks kommun valde att satsa på, stämde överens med den pedagogik jag tror på. Och – ärligt talat tycker jag att vi lärare har alldeles för låga löner och att det här var ett bra tillfälle att försöka få lite mer. Dessutom lät det spännande.

– Jag gillar utmaningar och tycker om att engagera mig i skolfrågor och då kände jag att jag ville hoppa på det här.

 

Åsa Forsberg, 57
Förstelärare Fridhems­gymnasiet i Umeå.
Samhällskunskap och psykologi.

– Ingenting. Det står ingenting om det i min arbetsbeskrivning. Och inte mycket annat heller.

Du får nu 5.000 kronor extra per ­månad i tre år. Vad gör du?Bild: Rolf Höjer

– Till den här skolan har man rekryterat sex förstelärare och tanken var att vi skulle arbeta upp ett nytt samhällsvetenskapsprogram, men vi fick bara 15 elever och … Det är otroligt frustrerande, ett slöseri med resurser.

– Personer som söker sådana här tjänster är ju ganska ambitiösa, som gärna tar tag i saker och som också förväntar sig att det finns saker att ta tag i. Man vill att det ska finnas en struktur som man kan jobba i. Men den finns inte.

Ser du ingen ljusning?

– Jo, kanske. Vi har påbörjat ett samarbete med Umeå universitet, ett skolutvecklingsprojekt som ska sträcka sig över några år. Projektet är i planeringsstadiet och det känns väldigt spännande.

Daniel Svensson, 36
Förstelärare Bokelundsskolan i Sölvesborg.
Åk 6—9, matte, NO och teknik.

– Jag har ingen tid avsatt som förstelärare. Inga timmar alls. Det är många som reagerar på det, men jag har faktiskt inget specifikt uppdrag som jag ska utföra som förstelärare. Jag ska bara vara en godlärare. Min Bild: Gunnel Perssonverksamhetschef sa: »Vi ser dig som en ljusbärare i verksamheten.«

– Men om jag skulle vilja utveckla någonting, eller om jag skulle få något uppdrag av verksamhetschefen som att handleda kandidater eller liknande, så har jag blivit lovad att jag kommer att få den tid som krävs för att utföra det uppdraget.

Är du nöjd med det?

– Just nu är det bra. Jag har ju ingen tid avsatt, men jag har heller inget specifikt uppdrag i nuläget.

Förväntade du dig det när du fick tjänsten?

– Jag frågade ju och då fick jag också beskedet att det nog kommer att bli som det blev.

ur Lärarförbundets Magasin