Ingår i temat
Föräldrar
Läs senare

Hur ska föräldrar bete sig i skolan?

Lärarnas tidning frågade sex elever på Gärdesskolan i Sollentuna.

20 sep 2012

Anton Duvede, 11
— När de kommer till skolan ska de vara snälla och inte skämma ut sitt barn. De ska hålla sig på avstånd och helst inte prata med någon — inte med mig och verkligen inte med kompisarna. Bara med läraren och andra vuxna. Föräldramöten är okej men annars ska de helst inte komma hit alls.
— Fast det kan vara bra om de är intresserade av skolan, om det gör att det blir bra för oss, typ att vi får längre raster.
— De ska vara vuxna och seri­ösa och klä sig normalt – inte i folkdräkt och inte i kostym.

Belinda Sundqvist, 12
— De får inte skämma ut en inför klass­kom­pisarna. Det är pinsamt när de försöker säga något skämt som de tror är roligt. Eller när de försöker snacka ungdomligt som de tror att man gör nuförtiden. De ska inte överdriva så mycket eller försöka smöra för läraren och så.
— Ska de prata med barnets kompisar ska det helst vara med såna de känner. Om det är pappa som följer med får han inte prata med killarna. Ibland kan det vara kul faktiskt att de får se hur jag arbetar i skolan.

Amanda Falk, 12
— De ska vara glada och positiva. Det är roligt när de frågar mycket och är intresserade av skolan. Jag tycker att det är bra att de kommer hit och träffar lärarna. Mina var här häromveckan och det gick jättebra. De snackade mycket med min mentor och höll sig till ämnet.
— Men det kan vara pinsamt om föräldrar håller på och skämtar mycket, om de går bort från ämnet och snackar om annat än skolan. De ska inte hålla på och vara kompis med mina kom­pisar under skoltid, bara på fritiden.
— En del andra föräldrar är pinsamma men mina är väldigt bra.

Linus Sjöstrand, 12
— Det är inte så pinsamt när de är här. När det är föräldramöten är jag ju hemma. Och när det är utvecklingssamtal sitter vi bara och pratar lite med min mentor om vad vi gör i skolan.
— Det är inte ofta att de är med på lektionerna, när det händer är det nästan som om de inte är där. De pratar om rätt saker och håller sig lite i bakgrunden. När de frågar nåt är det mest om var jag har mitt skåp och sånt. Det är okej.

Melissa Qholizadeh, 12
— Föräldrar ska se normala ut och mammor ska inte ha för mycket smink. De ska vara lugna och inte säga typ »titta där« om de ser någon eller något de känner igen. Det brukar mina göra eftersom mina syskon gick här.
— Mina föräldrar är nyfikna och brukar fråga läraren hur det går med betygen och så. Det gillar jag inte. Jag vill gå lite framför dem när de är här, som om jag inte känner dem.
— Andras föräldrar är inte pinsamma, bara mina. Fast så kanske alla tycker.

Tresor Etomuo, 12
— De får komma när de vill men de ska lämna mig i fred när de är här. De behöver inte komma fram när jag typ står och pratar med nya kompisar. Det blir för pinigt. Samma sak när de pratar och skrattar för mycket.
— Det är mamma som kommer. Hon var här en dag i början på terminen och hade samtal med fröken. Det var väl bra.

Alla artiklar i temat Föräldrar (22)

ur Lärarförbundets Magasin