Läs senare

Hurra! Tidningen Förskolan fyller 100 år

JubileumI år fyller Lärarförbundets tidning Förskolan 100 år.
– Det är något extra med en tidning som har så fina anor och samtidigt är så pigg och icke-mossig, säger chefredaktör Helena Ingvarsdotter.

av Stefan Helte
15 Jan 2018
15 Jan 2018

Tidningen startades 1918 av det alldeles nybildade Svenska Fröbelförbundet, som senare blev Lärarförbundet. Fröbelförbundet var en förening som spred den tyske pedagogen Friedrich Fröbels idéer och stärkte samhörigheten mellan medlemmarna.

Helena Ingvarsdotter.

– Redan från början har alltså det fackliga arbetet handlat både om villkor, pedagogiska frågor och yrkets professionalisering, säger Helena Ingvarsdotter.

Från början hette tidningen Svenska Fröbelförbundets tidskrift. Sedan har den hetat Barnträdgården innan den fick det nuvarande namnet Förskolan.

Hur ska ni fira 100-årsjubiléet?

– Vi har gjort ett festligt jubileumsnummer där vi uppmärksammar förskolläraryrkets fantastiska utveckling genom åren.

Hur har tidningen förändrats under det här seklet?

– Förut var det förskollärare och lärarutbildare som skrev i den, nu är det journalister. Texterna har blivit kortare och tidningen mer färgglad.

Hur är det att jobba på tidningen Förskolan?

– Toppen! Andra chefredaktörer i fackförbundspressen brukar vara smått avundsjuka på den täta dialogen vi har med läsarna.

Vad tror du om tidningens framtid?

– Jag är övertygad om att den kommer att fortsätta ge utveckling och inspiration för förskollärarna i deras vardag på jobbet i minst 100 år till.

Många läser Förskolan

  • Antal prenumeranter: 63.000
  • Gillare på Facebook: 12.760
  • Nummer per år: 8
  • Antal sidor i genomsnitt: 52 

Relaterad läsning

ur Lärarförbundets Magasin