Ingår i temat
Föräldrar
Läs senare

I Borås får studenterna fejka föräldramöte

Under termin sex drillas studenterna vid lärarutbildningen i Borås handfast i föräldrasamverkan. De får då genomföra ett rollspel i form av ett besvärligt föräldramöte, som till exempel kan handla om mobbning eller stölder.

18 sep 2012

— Ibland hettar känslorna till och föräldrarna blir upprörda och direkt aggressiva. Samtidigt ska läraren behålla sin professionalitet och behandla föräldrarna med respekt, säger lärarutbildaren Ingamay Larsson.

Hon förklarar att studenterna uppskattar rollspelen »otroligt mycket« och att de efterlyser fler sådana praktiska övningar.

— Allt är ju fejk — men det är så nära verkligheten man kan komma på lärarutbildningen. Övningen ger förståelse för vad det innebär att vara lärare och för vikten av att ha goda relationer till föräldrarna, säger hon och beklagar att lärarutbildningen inte har råd att arrangera fler sådana praktiska övningar.

Iréne Arvidsson, biträdande prefekt vid institutionen för pedagogik vid Högskolan i Borås påpekar samtidigt att högskolan inte kan förbereda de blivande lärarna på allt.

— Vi vet att studenterna har de teoretiska kunskaperna med sig härifrån; det som krävs för att organisera utvecklingssamtal och föräldramöten. Men en student blir ändå inte trygg i lärarrollen förrän hon eller han har det reella ansvaret och har mött föräldrarna i en verklig situation. Det är tyvärr en erfarenhet man inte kan läsa sig till, säger hon.

Alla artiklar i temat Föräldrar (22)

ur Lärarförbundets Magasin