Läs senare

I Laholm bollas ansvarsfrågan vidare

29 apr 2010

De 642 barnen som är inskrivna i Laholms fritidshem behöver mer planerad verksamhet. Det konstaterade Skolinspektionen i sin senaste granskning av fritidshem i 17 kommuner.
— Vi har tagit till oss av Skolinspektionens kritik och ska försöka bättra oss. På rak arm kan jag inte säga vad det innebär, säger Kent-Arne Andersson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Laholm.
Ett sätt att säkerställa planeringstiden är genom lokala avtal. Men i Laholm saknas det. Enligt Lärarförbundets lokalavdelning varierar planeringstiden för de cirka 20 fritidspedagogerna — från näst intill ingen tid alls till som mest 4—5 timmar i veckan.
Kent-Arne Andersson hänvisar till att det här är en fråga för kommunstyrelsen.
— Jag vet inte varför det inte finns något lokalt avtal, jag är ju relativt ny (ordförande sedan 1 januari – 07, reds anm). Under min tid är det ingen som lyft frågan om att fritidspedagogerna behöver mer planeringstid, säger han.

Ansvarig för personalfrågor i kommunstyrelsen är kommunalråd Erling Cronqvist (C).
— Det här är för långt ner på detaljnivå för mig, det måste vara en arbetsledningsfråga, säger han och hänvisar i sin tur till utbildningschef Per Jangen — som hänvisar till rektorerna.
— Vi har inte velat ha lokala avtal. Att ha en fastställd tid är inget kvalitetsmått. Fritidspedagogerna måste naturligtvis ha planeringstid men det är upp till varje enhet att lösa på bästa sätt, säger Per Jangen.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin