Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Id-kontroll på väg i landets skolor

Ingen giltig legitimation — ingen rätt att vara på skolan.
Nu skärps säkerheten på många skolor för att hindra obehöriga att klampa in. Men i hela landet diskuteras åtgärder för att värna den trygghet som alla förväntar sig i skolan.

07 jan 2016

Skolattacken som kostade livet för en 17-årig elev, en lärare och en elevassistent i Trollhättan var en slags väckarklocka för många skolor. Allvarliga våldsdåd här? Ja, det hände i Sverige också, och öppenheten på många skolor är inte längre densamma. Id-kontroller, vakter och låsta dörrar är möjliga åtgärder som ska hålla objudna gäster borta och därmed öka säkerheten.

– Det finns ett tryck från allmänheten och föräldrar att vi inte kan ha skolorna så öppna längre. Jag tror att säkerhetsåtgärder diskuteras mer eller mindre överallt i Sverige, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef hos Sveriges kommuner och landsting, till TT.

Och vissa hade redan skärpt säkerheten när Anton Lundin Pettersson tog på sig en svart mask och attackerade mörkhyade personer med ett svärd.

Perioder med en del bråk, stölder och drogförsäljning har fått Kalmarsunds gymnasieförbund, som sköter gymnasieutbildningen i Borgholm, Kalmar, Mörbylånga och Torsås, att ta fram en utvecklad handlingsplan mot grovt våld i skolan.

– Polis och väktare har gått runt i skolorna för att markera. Och från bägge håll hör vi att det vore värdefullt med id-handlingar så att man kan veta vilka som hör till skolan, säger skolområdeschefen Lars-Peter Gustafsson till TT.

Skyltar med budskapet "ingen allmän plats" finns nu på alla dörrar, och övervakningskameror har börjat installeras.

– För att kunna ha dokumentation när det begåtts en stöld eller misshandel, förklarar Gustafsson.

Näst på tur står id-kontroll. Personal och elever ska från och med mitten av vårterminen tydligt bära id-handlingar.

– Det förhindrar kanske inte en skolskjutning, men det hindrar att obehöriga rör sig på skolan.

Nyligen dömdes en 17-årig elev i Kalmar för olaga intrång på en annan skola. Trots att lärare uppmanade honom att avlägsna sig med motiveringen att han inte hade rätt att vistas där.

– Det rör sig alltså om en elev med samma huvudman. Men han dömdes ändå eftersom han inte brydde sig om att skolan inte är en allmän plats. Domen är därför intressant.

När skolorna tar steget till mer kontroll blir säkerhetsåtgärderna förmodligen permanenta, tror Per-Arne Andersson.

– Man backar ju sällan från en sådan situation. Då skulle samhällsklimatet behöva ändras rätt mycket.

Vad tycker du om den här utvecklingen?

– Den är oundviklig. Ett tydligare kontrollsystem behövs.

I ett läge där säkerheten förstärks och när skolpersonal förväntas hålla koll på att det hänger en id-bricka runt halsen på människor i skolan ökar delvis kostnaderna, även om Kalmarsunds gymnasieförbund inte ser några jättestora utgifter för åtgärderna. Att inte ta kostnaden vore oförsvarligt, konstaterar Gustafsson. Lärarförbundets förbundsordförande är inne på samma linje:

– Elevers rätt till undervisning och deras rätt till trygg och säker skolgång kan aldrig ställas mot varandra. Om lärare och skolledare bedömer att det behövs resursförstärkningar för att uppnå både och är det signaler som politiker måste ta på allvar, säger Johanna Jaara Åstrand till TT.

Anders Almgren, förste vice ordförande för Lärarnas Riksförbund, ser en risk att säkerhetsåtgärder kan gräva hål i resurserna till undervisning. Men han tycker ändå att det är värt att satsa på.

– Liv och hälsa går före allt annat.

Ingen allmän plats

  • Skolan är ingen allmän plats.
  • Skolans rektor ansvarar för ordningen på skolan.
  • Skolans rektor beslutar om vem som får vistas på skolan.
  • Skolverket uppmuntrar skolor att ha regler och rutiner för hur man hanterar besökare och utomstående.

Källa: Skolverket

ur Lärarförbundets Magasin