Välkommen till Lärarförbundet

Nordens största lärarförbund med 234 000 medlemmar! Medlemskapet ger dig allt från råd, service, inspiration & kurser för din kompetensutveckling.

Testa tre månader gratis
Läs senare

Ilskan växer i hela landet

UpproretI Anki Janssons kök samlas fem förskollärare för att förbereda sig. Det är en dryg vecka kvar till Förskoleupprorets och Lärarmarschens gemensamma manifestation i Stockholm.

av Emma Olsson
10 maj 2019
10 maj 2019

Varje fredag är orange. I alla fall för Anki Jansson, grundare av Förskoleupproret och medlem i Lärarförbundet, och Karin Liljesson, Anita Jarnebo, Elin Molin och Anna Karin Bergstedt, förskollärare i Örebro. En gång i veckan arbetar de klädda i uppropets knallfärgade t-shirt, för att visa att de vill ha en förändring. De mejlar och påminner varandra, och när de glömmer tröjan hemma finns det oftast en kollega som har en över. Det är en ihärdig kamp för förändring som pågår.

– Vi har sagt att vi inte ger oss. Jag har hållit på i fem år och jag kan hålla på i fem år till, säger Anki Jansson.

Nu skriver de plakat hemma hos henne. Facebookgruppen har 32 000 medlemmar och förhoppningen är att så många av dessa som möjligt ska ta sig till Stockholm för att marschera, iförda signaturfärgen.

Skolans röda siffror

Lärare är kraftigt överrepresenterade när det gäller sjukskrivningar. Förskollärare är näst mest sjuka av alla yrkeskategorier. Här är några anledningar:

  • Fyra av tio lärare känner sig ofta stressade av arbetet.
  • En av fyra lärare har utsatts för hot och våld på sin arbetsplats, oftast från elever.
  • Antalet elever på fritidshem har ökat med 37 procent de senaste tio åren, men antalet fritidshem är ungefär konstant.
  • Andelen behöriga lärare i grundskolan minskade till 70,5 procent 2018.
  • Just nu saknas cirka 60 000 utbildade lärare.

– Det behöver inte vara en tröja, det kan vara en mössa, en sjal, vad som helst. Bara vi syns, säger hon.

De hoppas locka 10 000 personer att vandra från Sergels torg till Mynttorget för att uppmärksamma barnskötarnas, förskollärarnas, fritidspedagogernas och lärarnas situation. Det är första året som manifestationen sker gemensamt.

— Vi känner att det är bra, även om medlemmar har uttryckt att de är oroliga att förskolepersonalen ska hamna i skymundan, säger hon.

Elin Molin berättar om den första manifestationen, då Anki Jansson höll ett oannonserat anförande under en temadag för förskolan. Det var 2013, i Örebro.

— Det var en så cool och modig grej när ni reste er och pratade. Där gick starten för mig, säger hon.

Förskoleupproret har tre delmål på vägen mot mindre barngrupper och en bättre arbetsmiljö för personalen. Det första målet var att komma till riksdagen. Det andra var att träffa utbildningsministern. Båda dessa är uppfyllda.

Nästa steg är ett rundabordssamtal med alla partier.

– Många vill ha en quick fix. Vi gör mycket, men det tar tid, säger Anki Jansson.

Gå med – du också!

Lärarmarscher kommer att hållas i Stockholm, Malmö, Jönköping, Uppsala och Jokkmokk lördagen den 18/5. I Göteborg hålls marschen den 19/5 för att inte krocka med löpartävlingen Göteborgsvarvet.

Mötesplatser

Stockholm: Samling 13:45 på Sergels torg. Marschen går till Mynttorget där manifestationen fortsätter med talare, bland annat Anki Jansson och Katrin Nörthen från Förskoleupproret, Alexander Skytte från Lärarmarschen, Johanna Jaara Åstrand från Lärarförbundet, Ragnar Sjölander från Lärarnas Riksförbund, Jessica Klementsson från Kommunal och Åsa Pleisner från Tanke­smedjan Balans.

Jokkmokk: Samling 13:45 vid Coops parkering, Storgatan 29.

Uppsala: Samling 13:45 på Stora Torget.

Göteborg den 19/5: 13:30 samling i Bältesspännarparken. Marschen avgår 14:00 till Gustav Adolfs torg.

Jönköping: Samling 13:45 på Hovrättstorget och marschen går till Rådhusparken.

Malmö: Samling 13:45 vid Triangeltorget.

 

Klicka på bilden för att komma till alla artiklar om upproret bland lärare 2019.

 

ur Lärarförbundets Magasin