Läs senare

Infekterad debatt om skolan

Diskussionens vågor nådde tsunamihöjder när skolans tyngsta aktörer rök ihop på Kulturhuset i Stockholm på onsdagskvällen. Politiker, fackliga företrädare, lärare och forskare deltog. Samt naturligtvis kvällens huvudperson, Dagens Nyheters journalist Maciej Zaremba, vars artikelserie ”Hem till skolan” var utgångspunkten för debatten.

12 maj 2011
Infekterad debatt om skolan
Det var fullsatt i Kulturhusets hörsal när skolan debatterades. Bild: Niklas Arevik

Hörsalen var välfylld och kokande het, i såväl bildlig som bokstavlig bemärkelse. Där fanns många lärare på plats som ville ta tillfället i akt att säga sin mening.

Maciej Zaremba inledde med att upprepa huvudtesen från sina artiklar:

– Två saker har lett till skolans kris i dag. Kommersialiseringen och byråkratiseringen av yrket.

På den punkten var det ingen som sa emot honom, men annars var det svårt att hitta något som deltagarna kunde enas om. Särskilt konfliktfyllda frågor var kommunaliseringen och skolforskningen, där debattörerna blev riktigt osams. Pedagogikprofessorn Mats Ekholm framhöll att han blivit illa berörd av att Maciej Zaremba hävdat att skolforskningen var orsaken till skolans problem.

– Det har jag aldrig skrivit, replikerade Maciej Zaremba, jag skrev bara att den inte har haft någon som helst betydelse eftersom den inte är relevant.

Och så var debatten igång.

Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund framhöll att man ensamma fick ta fajten mot kommunaliseringen av skolan, eftersom Lärarförbundet låtit sig köpas av regeringen.

– Vi var också emot kommunaliseringen, men såg i alla fall till att få någonting för den: höjda löner. Det är mer än vad ni gjorde, kontrade Eva-Lis Sirén.

Socialdemokraternas Mikael Damberg ville prata partipolitik:

— Vi socialdemokrater ville införa intagningsprov för att höja statusen på lärarutbildningen, men det har regeringen ignorerat, sa han med udden riktad mot utbildningsministern.

— Men när vi bara har en sökande till varje plats finns det ju inga att sålla bort, svarade Jan Björklund, och håvade in kvällens längsta skrattsalvor från publiken.

Underhållningsvärdet var alltså högt, men så mycket nytt blev inte sagt. Den bloggande läraren Björn Kindenberg var sist på banan, men lyckades ändå med sitt inlägg sätta en träffande titel på diskussionen: ”Svensk skoldebatt är infekterad”.

ur Lärarförbundets Magasin