Läs senare

Inga nya vinstdrivna skolor om S får bestämma

Vinster i välfärdenI väntan på en överenskommelse om att kraftigt begränsa vinsterna i skolan vill Socialdemokraterna stoppa etableringen av nya vinstdrivna skolor. Vallöftet presenterades vid en pressträff av civilminister Ardalan Shekarabi och gymnasieminister Anna Ekström.

20 jun 2018

Förslaget om ett etableringsstopp är ett steg på vägen och ”en konsumentupplysning till väljarna”, enligt civilminister Ardalan Shekarabi, som samtidigt framhåller att partiet vill underlätta etableringen av idéburna skolor.

– Vi vill så fort som möjligt driva igenom det, säger han.

Civilminister Ardalan Shekarabi.

För bara några veckor sedan röstade riksdagen ner regeringens och Vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i skolan och övriga välfärden.  Ardalan Shekarabi och ministerkollegan Anna Ekström gör klart att partiet ska fortsätta arbeta för en lagstiftning som kraftigt begränsar vinstuttagen och vinstincitamentens effekter.

– Ilmar Reepalu analyserade flera sätt i sin utredning. Vi är beredda att jobba konstruktivt för att hitta en metod som kan gå igenom, säger Ardalan Shekarabi.

Socialdemokraternas ambition är att göra höstens val till en folkomröstning om välfärden. Partiet stödjer sig på mätningar som visat på en majoritet mot välfärdsvinster bland väljare både till vänster och höger.

Anna Ekström, gymnasieminister.

Enligt Anna Ekström finns det flera exempel den senaste tiden på att vinstintresset har oönskade effekter i skolan. Hon nämner bland annat nationalekonomen Jonas Vlachos granskning som tyder på att friskolor – och framför allt de stora koncernerna Internationella engelska skolan och Kunskapsskolan –  är mer benägna än kommunala skolor att dela ut glädjebetyg.

– Och så sent som igår beslutade Skolinspektionen om nedläggning av en vinstdriven gymnasieskola (Thorén Innovation School Stockholm, Lärarnas tidnings anm) på grund av stora brister i undervisningen, säger Anna Ekström.

Både Centerpartiet och Moderaterna avfärdar S-förslagen rakt av.

– Regeringen har helt fel fokus i utbildningspolitiken, säger Erik Bengtzboe, M:s talesperson i skolfrågor.

Han tycker att S borde satsa på mer undervisningstid för att höja kunskaperna hos eleverna, åtgärder mot lärarbrist och bättre övergångar mellan förskoleklass och skolan.

Ull Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund.

Friskolornas Riksförbund sågar också förslaget.

– Alla vet att det finns enorma problem på många skolor runt om i landet, och det är en större fråga i den kommunala verksamheten. Genom att fokusera på friskolor visar Socialdemokraterna att de inte är intresserade av de verkliga utmaningarna. Det är cyniskt med tanke på alla nya skolor som behövs, säger förbundets vd Ulla Hamilton.

Socialdemokraterna föreslår även en gemensam antagning till alla skolor för att minska segregationen i skolan. Kötid ska inte vara en urvalsgrund.

Partiet vill också se över skolpengen för att se till att den bättre kan fördelas efter behov hos eleverna.

– Och vi vill ha ett förbud mot reklam och marknadsföring. Elever ska få kunnig studievägledning, men inte reklam, säger Anna Ekström.

Fråga

Blir DU stressad av teknikkrångel i skolan?

ur Lärarförbundets Magasin