Läs senare

Ingen diskriminering av jobbsökande mammor

JämställdhetVarken mammor eller pappor, kvinnor eller män diskrimineras när de söker arbete som lärare. Det visar ny omfattande sociologisk forskning från Stockholms universitet.

av Niklas Arevik
08 jun 2017
08 jun 2017

Studien utgörs av 2 144 fejkade arbetsansökningar inom ett antal yrkesgrupper. 434 av dessa var till positioner som lärare och förskollärare. Resultatet visar att arbetsgivarna inte bidrar till ojämställdhet. Det fanns ingen skillnad i vilka som blev kallade till intervju, vare sig till hög- eller lågkvalificerade jobb.

– Vi hittade ingen diskriminering gentemot mammor, pappor, män eller kvinnor, säger Anni Erlandsson, doktorand i sociologi och en av författarna till studien, som skrevs tillsammans med professor Magnus Bygren och docent Michael Gähler.

Anni Erlandsson. Foto: Leila Zoubir

Hypotesen i studien var att mammor ratas framför pappor. Har det visats av tidigare forskning?

– Det finns inte några tidigare studier som tittar på kön och föräldraskap i rekrytering i Sverige. Det finns en amerikansk studie som visar att mammor har diskriminerats, och en fransk studie som inte fann någon diskriminering.

Däremot går det relativt sett sämre för kvinnor än för män i karriären sedan de fått barn.

– Men det handlar sannolikt inte om rekrytering, utan kan snarare hänga ihop med traditionell arbetsfördelning, till exempel att pappor ökar sin arbetstid i förhållande till mammor när de får barn, säger Anni Erlandsson.

ur Lärarförbundets Magasin