Läs senare

Inget arbetsmiljöbrott vid skolattacken i Trollhättan

Ingen är skyldig till arbetsmiljöbrott med anledning av skolattacken i Trollhättan. Det förklarar kammaråklagare Magnus Clase och lägger ner förundersökningen.

08 apr 2016

Det är en privatperson som har anmält misstanke om vållande till annans död i samband med attacken mot skolan Kronan i Trollhättan den 22 oktober 2015. Vid dådet högg en svärdbeväpnad ung man ihjäl en lärare, en elevassistent, en elev och skadade flera andra personer. Gärningsmännen sköts ihjäl av polisen.
 

Enligt anmälaren ska de politiker och tjänstemän som har drivit fram att skolan skulle vara så öppen, med ett café för allmänheten, gett gärningsmannen förutsättningar att begå sina dåd. Därför skulle detta kunna betraktas som ett brott mot arbetsmiljölagen.
 

Kammaråklagare Magnus Clase vid nationella åklagarmyndigheten i Göteborg har gått igenom Skolinspektionens beslut efter inspektioner på skolan. Där finns kritik mot skolan, men ingen kritik mot säkerheten.
 

Åklagaren konstaterar att vi i Sverige, med något undantag, har skolor som är ”förhållandevis öppna”. Han skriver att det inte finns något som tyder på man skulle ha slarvat med säkerheten på Kronan eller att skolan borde ha haft ett annat säkerhetstänk. Han påtalar att det inte funnits anledning att tro eller ens överväga att en ensam person skulle gå in i skolan och attackera elever och personal.
 

”Ansvaret för det som hände ligger naturligtvis på den döde gärningsmannen och jag kan inte finna att någon med anknytning till skolan, personal, kommunanställda eller ansvariga politiker, kan anses vara medskyldiga genom att ha förfarit oaktsamt på något sätt”, skriver åklagaren och konstaterar därför att ingen har begått något brott mot arbetsmiljölagen.
 

Arbetsmiljöverket har meddelat att myndigheten inte kommer att lämna in någon åtalsanmälan med anledning av attacken.

ur Lärarförbundets Magasin